Maria Vicenta (2) - Arxiprestal de Sant Mateu - SANT MATEU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1333)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 55
Vora 6,5
Pes aproximat 125
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1989
Descripció La campana té al terç dos grups de dos cordons i entre ells aquesta inscripció al terç: "TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM". El text complet diu així: "TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM ET GLORIAM QUIA VENIT IN HORA IUDICI EIUS". En valencià seria: "TEMEU A DÉU I LLOEU-LO PERQUÈ VINDRÀ EN L'HORA DEL JUDICI". Aquesta pertany al capítol 15 de l'Apocalipsi de Sant Joan i habitualment acompanya en un filacteri a les representacions de Sant Vicent Ferrer. Seguidament, al mig hi ha una creu de calvari i aquesta inscripció: "MARIA VICENTA / SANT MATEU A. 1989". Al mig peu té altres dos grups de dos cordons i una sanefa amb motius vegetals. Finalment, en el peu hi ha un text amb l'autor de la campana: "A. PORTILLA ME HIZO / CANTABRIA".
Terç (T) (2 cordons)
"TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM"
(2 cordons"
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(06) "MARIA VICENTA / SANT MATEU A. 1989"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons"
Peu (06) "A. PORTILLA ME HIZO / CANTABRIA"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Fusta Paccard
Estat anterior L'any 1997 la campana estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada. A la truja es podia llegir: "ROSES / ADZANETA (VALENCIA)".
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de la foneria Paccard i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està fixat amb tires de cuir i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall (09) motor impulsos MOVOTRON
Intervencions Després de la seua refosa va ser dotada amb truja de ferro i mecanismes de toc automàtic de l'anterior campana. La instal·lació va ser restaurada per ERMEC en març 1998, dotant a la campana amb truja de fusta de perfil diferent del tradicional local. Els mecanismes de toc automàtic es canviaren per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (01-03-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentación fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (04-08-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-08-2021
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF