Maria dels Àngels (4) - Arxiprestal de Sant Mateu - SANT MATEU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1334)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 105
Altura del bronze 86
Vora 10
Pes aproximat 670
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1914
Descripció La campana té sis de les anses decorades amb unes franges als laterals. A l'espatlla hi ha dos cordons i una garlanda amb flors soltes. Tot seguit, al terç hi ha dos cordons, una sanefa amb raïms, tres cordons i una garlanda amb triangles decorats i flors. A continuació, té al mig una creu, formada amb flors i que disposa als peus d'un querubí i un anagrama de Jesús. En un dels laterals hi ha un monograma de Maria entre dos flors i a altre una imatge de la Mare de Déu acompanyada d'una inscripció que recull l'advocació de la campana: "MARIA DE LOS ANGELES". De les lletres del text es destaquen la M de Maria i la A de Ángeles perquè presenten un format més gran i motius decoratius. Baix de la Mare de Déu hi ha una decoració i l'any de fosa: "AÑO 1914". També al mig apareix la marca de fàbrica, situada entre dos flors: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE / VICENTE DOMINGO ROSES / (escut España) / Cno TRANSITS JUNTO Ctra<(sup> MADRID". Al mig peu es repeteixen les garlandes de triangles decorats i flors i entre elles hi ha tres cordons. Per últim, al peu disposa de dos cordons.
Espatlla (H) (2 cordons)
(garlanda amb flors soltes)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb raïms)
(3 cordons)
(garlanda amb triangles decorats i flors)
Mig (M) (00) (creu llatina amb flors) / (anagrama de Jesús) / (querubí)
(03) (monograma de Maria i dos flors)
(06) "MARIA DE LOS ANGELES" (Mare de Déu amb Infant i flors) / (decoració vegetal) "AÑO 1914"
(09) (marca del fàbrica i dos flors) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE / VICENTE DOMINGO ROSES / (escut España) / Cno TRANSITS JUNTO Ctra<(sup> MADRID"
Mig peu (MP) (garlanda amb triangles decorats)
(3 cordons)
(garlanda amb flors i creus als punts cardinals)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Paccard
Estat anterior L'any 1997 la campana estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús de València i mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. A més, estava mal orientada, amb la creu cap a l'interior.
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de la foneria Paccard i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està fixat amb tires de cuir i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall (09) motor impulsos MOVOTRON
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 es va mecanitzar la campana. La truja de fusta anterior es canvià per una nova de ferro i la dotaren amb mecanismes de toc automàtic. La instal·lació va ser restaurada per ERMEC en març 1998, dotant a la campana amb truja de fusta de perfil diferent del tradicional local. Els mecanismes de toc automàtic es canviaren per un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (01-03-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentación fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (04-08-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-08-2021
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2022
  Convertir a PDF