Rosa (5) - Parròquia de l'Assumpció - LA VALL D'UIXÓ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13342)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 104
Altura del bronze 84
Vora 9
Pes aproximat 651
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1991
Descripció La campana té al terç una inscripció amb el seu nom: "ROSA". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig disposa de la següent inscripció: "DONADA POR DÑA. ROSA BELTRAN MOYA / VIUDA DE ADRIAN Y FAMILIA / PARROQUIA DE NUESTRA SEÑORA DE LA ASUNCION / DE LA VALL D'UIXO / SEGUNDO CENTENARIO. ABRIL DE 1991". Aquesta indica, en primer lloc, el nom de la donant. Seguidament està el de la parròquia i municipi. Finalment trobem la data de fosa i una inscripció commemorativa de les festes del segon centenari del campanar.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "ROSA"
(4 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (monograma de Maria) / (marca de fábrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "DONADA POR DÑA. ROSA BELTRAN MOYA / VIUDA DE ADRIAN Y FAMILIA / PARROQUIA DE NUESTRA SEÑORA DE LA ASUNCION / DE LA VALL D'UIXO / SEGUNDO CENTENARIO. ABRIL DE 1991"
(09) (imagen de la Asunción de la Virgen)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús que imita les de fusta
Estat actual La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de xapa metàl·lica amb un perfil que tracta d'imitar el de tradicional valencià de fusta. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic.
Intervencions Aquesta campana va ser fosa l'any 1991 amb motiu de les festes del segon centenari del campanar. A l'igual que la resta de bronzes, es va fondre als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria la va instal·lar i dotar amb mecanismes toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (25-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-09-2018
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-06-2020
  Convertir a PDF