Santíssima Trinitat (2) - Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - BÈLGIDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 134)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 76
Altura del bronze 66
Vora 8
Pes aproximat 254
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1893
Descripció Les anses estan decorades amb caps, possiblement d'animals. El terç té dos sanefes amb triangles decorats i la següent inscripció en llatí: "ORA PRO ИOBIS SAИTA TRIИITAS AИO 1893". Aquesta deriva de les diverses lletanies, senzilles súpliques que tenien una gran difusió a la religiositat. Es tradueix així al valencià: "PREGA PER NOSALTRES SANTA TRINITAT ANY 1893". Al mig té una creu amb pedestal i un motiu amb àngels adorant l'Eucaristia.
Anses Carotes en les anses
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons)
(sanefa amb triangles decorats) "ORA PRO ИOBIS SAИTA TRIИITAS AИO 1893"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (àngels adorant l'Eucaristia)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava manualment per mitjà d'una llarga corda que des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda o cadena unida al batall i voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta amb plom en la part superior, restaurada i pintada.
Estat anterior Durant la primera presa de dades l'any 1994 estava en regular estat de conservació. La instal·lació era tradicional i tenia una corda al batall que arribava fins als peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està instal·lada amb la truja de fusta i reforç amb plom a una de les finestres de la sala de les campanes. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, a més de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic i motor d'impuls
Intervencions La campana es va fondre l'any 1893, possiblement pel trencament d'una campana més antiga de datació desconeguda. Els triangles decorats, així com la creu, el relleu dels àngels adorant l'Eucaristia i el tipus de lletra utilitzada remeten a les campanes foses per Jaime Roses, fonedor d'Atzeneta d'Albaida. L'any 2019 estava ja restaurada i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. La truja de fusta i amb parts de plom estava pintada de roig i s'havia restaurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; TOMÁS CALATAYUD, Vicent [Primera presa de dades] (29-06-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (10-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-01-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF