La Xerra, la Xerreta (2) - Real Col·legi Seminari de Corpus Christi (Torre del Patriarca) - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1345)

Localització Sala alta de campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 52
Pes aproximat 102
FonedorMARTÍNEZ, VICENT
Any fosa 1603
Descripció La campana duu una breu frase llatina, amb algun error. Diu "uocem ✱ meam ✱ at ✱ dominum ✱ clamat ⁑ " que segurament haurien d'haver escrit "VOCE MEA AD DOMINUM CLAMAT" i que vol dir LA MEUA VEU CRIDA AL SENYOR. No hem trobat concordància exacta d'aquesta expressió. La més pròxima cita bíblica és la del salm 142:2 (141) que diu en primera persona "Voce mea ad Dominum clamo", és a dir CRIDE A DEU AMB LA MEUA VEU. Una variant, que tampoc concorda amb la campana, es troba en el salm 77:2 (76) que diu en passat "Voce mea ad Dominum clamavi", és a dir AMB LA MEUA VEU VAIG CRIDAR AL SENYOR. El significat és evident: la campana crida, a la gent, a relacionar-se, dins del temple, amb Déu. Una segona lectura és complementària: amb la meua veu cride a Déu per què es faça present. En qualsevol cas la veu de la campana apareix com mediadora entre el Senyor i els homes.
Tot i que no hi ha marca de fonedor ni any de fosa, les característiques comuns amb les altres campanes signades del mateix campanar fan suposar que es tracta d'una de les campanes del conjunt fos per Vicent MARTÍNEZ.
Terç (T) (2 cordons)
"uocem ✱ meam ✱ at ✱ dominum ✱ clamat ⁑ "
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
(garlanda)
(2 cordons)
Truja Truja de fusta antiga
Estat actual Està badada? O és el seu so original? (Difícil de saber per la brutícia!) - Hi ha marques circulars internes que podrien significar un intent d'afinació de la campana, però aquesta afirmació no es pot confirmar sense la neteja i verificació de la integritat de la campana.
Mecanismes de toc Ballesta (no utilitzada) vol i repic manuals
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145381
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 12-12-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-03-2023
  Convertir a PDF