La Despertadora, la Bàrbera (4) - Real Col·legi Seminari de Corpus Christi (Torre del Patriarca) - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1347)

Localització Sala alta de campanes
Diàmetre 74
Altura del bronze 71
Pes aproximat 235
Any fosa 1603
Descripció La campana té una inscripcó bastant habitual en minúscula gòtica, però difícil de transcriure per la brutícia que cobreix el bronze: "+ xps regnat xps vincit xps imperat xps ab omni malo nos liberat anno mdciii" que calia escriure com "XPISTOΣ VINCIT XPISTOΣ REGNAT XPISTOΣ IMPERAT XPISTOΣ AB OMNI MALO NOS DEFENDAT" que pot traduir-se com a CRIST VENÇ, CRIST REGNA, CRIST IMPERA, CRIST ENS DEFENGA DE TOT MAL. Pareix que aquesta expressió procedix de les anomenades aclamacions Carolines, emprades en el segle VIII a França, i posteriorment utilitzades com l’himne oficial de ràdio Vaticà en el segle XX.
La campana compta mab les habituals imatges de l'Ecce Homo, la Mare de Déu amb Nen i Sant Miquel.
També té repetida varies vegades, en una cinta que l'envolta pel mig, la frase "te deum laudamus" la qual és l'inici de l'himne "TE DEUM LAUDAMUS: TE DOMINUM CONFITEMUR. TE AETERNUM PATREM OMNIS TERRA VENERATUR." que es pot traduir com ET LLOEM OH DÉU, ET CONFESSEM SENYOR, A TU PARE ETERN ET VENERA TOTA LA CREACIÓ. El TE DEUM, anomenat a vegades Himne Ambrosià perquè es va associar amb Sant Ambrosi, és un himne tradicional d’alegria i d’acció de gràcies. Es va atribuir primer a Sant Ambrosi, a Sant Agustí o a Sant Hilari, però pareix segur que el seu autor siga Nicetas, bisbe de Remesiana (segle IV). S’utilitza a la conclusió de l’Ofici de Lectures en la Litúrgia de les Hores fora de Quaresma, diàriament en les Octaves de Pasqua i de Nadal, i en les Solemnitats i Festivitats.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"+ xps regnat xps vincit xps imperat xps ab omni malo nos liberat anno mdciii"
(2 cordons)
(06) (Sant Miquel)
(2 cordons)
"te deum laudamus" (repetit varies vegades i acabat en una garlanda vegetal)
(2 cordons)
Truja Fusta antiga
Mecanismes de toc Vol i repic manuals
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145382
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Cal verificar les inscripcions i decoracions - No és del mateix autor que les altres "gòtiques" (Vicent MARTINEZ)

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (17-06-2004)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 12-12-2020
27 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF