El Mauro (8) - Real Col·legi Seminari de Corpus Christi (Torre del Patriarca) - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1351)

Localització Sala baixa de campanes
Diàmetre 108
Altura del bronze 90
Vora 12
Pes aproximat 729
FonedorMARTÍNEZ, VICENT
Any fosa 1606
Descripció La campana duu en la part superior una inscripció habitual en llatí i minúscula gòtica, amb diversos errors: " + ecce # crucem # domini # fugite # partes # adverii + veri + leo + tribu + iuda". La redacció habitual és "ECCE CRUCEM DOMINI. FUGITE PARTES ADVERSAS. VICIT LEO DE TRIBU JUDA, RADIX DAVID. ALELUYA" Pot traduir-se com ESTA ÉS LA CREU DEL SENYOR, FUGIU ELS ENEMICS. VA VÉNCER EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÀ, DE L’ESTIRP DE DAVID. AL·LELUIA. És l’antífona de laudes de l’Exaltació de la Santíssima Creu, i també s’utilitza en el responsori de la Invenció de la Santíssima Creu. No obstant la tradició popular diu que Sant Antoni va donar una oració a una pobra dona que buscava ajuda contra les temptacions del dimoni. Sixto V, papa franciscà, va fer esculpir l’oració anomenada també lema de Sant Antoni en la base de l’obelisc que va manar erigir en la Plaça Sant Pere a Roma. En qualsevol cas en l’Apocalipsi (Ap 5:5) diu segons la versió de la nova Vulgata ET UNUS DE SENIORIBUS DICIT MIHI: “ NE FLEVERIS; ECCE VICIT LEO DE TRIBU IUDAE, RADIX DAVID, APERIRE LIBRUM ET SEPTEM SIGNACULA EIUS ” que traduïxen com PERÒ UN DELS ANCIANS EM VA DIR: «NO PLORES; MIRA, HA TRIOMFAT EL LLEÓ DE LA TRIBU DE JUDÁ, EL REBROT DE DAVID; ELL PODRÀ OBRIR EL LLIBRE I ELS SEUS SET SEGELLS.»
A l'interior hi ha, per baix d'aquest text, una crucifixió i a l'esquerra una imatge de Santa Bàrbera amb el text, (crucifixió)
"ME FECIT VICENT MARTINES ANNO MDCVI", és a dir EM VA FER VICENT MARTÍNEZ L'ANY 1606.
En una primera impressió, comú a diversos investigadors, semblaria que el text llatí, més formal i per tant més digne, utilitza una escriptura més prestigiosa com la minúscula gòtica, mentre que la "Modernitat", és a dir el nom de l'autor i la data, s'escriurien en lletra més moderna, menys simbòlica. En una lectura més profunda sembla, pel contrari, que la utilització de l'epigrafia gòtica es podria justificar ja que es tractaria de frases fetes, fins i tot de monotips, dels quals disposaria el fonedor, des d'una o mes generacions anteriors, mentre que el nom de l'autor i de l'any, imprevisibles des del passat, utilitzarien lletres "actuals". No es tractaria per tant d'utilitzar epigrafia més o menys prestigiosa sinó d'utilitzar motles existents, justament per facilitar la producció de les campanes.
Com la campana està girada per desgast un quart de volta, la creu amb pedestal no es troba a la part exterior sinó a la part dreta de la campana.
Espatlla (H) (Fulles verticals)
Terç (T) (2 cordons) /
" + ecce ✱ crucem ✱ domini ✱ fugite ✱ partes ✱ adverii + veri + leo + tribu + iuda" [mg] (la creu formada per quatre signes de separació, posats en creu) /
(2 cordons) /
(06) (crucifixió)
(09) (Santa Bàrbera) "ME FECIT VICENT MARTINES ANNO MDCVI" /
(2 cordons)
Mig (M) (03) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (Cordó) /
(garlanda) /
(cordó)
Truja Fusta vella
Estat actual Ben repretada - campana girada 1/4 per desgast
Mecanismes de toc Vol a corda amb ballesta - repic manual
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145387
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP LLUCH, Francisco José (01-12-1989)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Huitava del Corpus] (10-06-1999)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 12-12-2020
32 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF