Sant Josep, el Simbolet (1) - Parròquia de Santa Anna d'Artesa - ONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13518)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 46
Altura del bronze 39
Vora 5
Pes aproximat 56
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2002
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "JESUS Y MARIA". Al mig disposa en primer lloc de la marca del instal·lador, ja que el fonedor és Portilla: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA - II". Seguidament presenta aquesta inscripció: "SAN JOSE / ARTESA, 2002". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, el lloc per al que va ser fosa i la data.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "JESUS Y MARIA"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA - II"
(06)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca els quarts.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està instal·lada amb truja de ferro Manclús Nova i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat, però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls.
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa de l'antic Simbolet, datat de finals del segle XIX. Tot i que es deuria haver soldat es va optar per refondre'l. El treball es va fer als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria), ja que la foneria Manclús (la que apareix a la marca de fàbrica) estava inactiva en 2002, quan es va fondre la nova campana. La instal·lació al campanar i mecanització va estar a càrrec de Industrias Manclús.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana proposem una restauració de la instal·lació. En primer lloc es deu baixar el bronze de la torre per eliminar la capa de brutícia que té. La truja actual es deu canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El batall es deu reforçat amb un cable de seguretat, que evite la caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (05-07-2016)
Actualització 01-01-2017
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF