Sant Josep (3) - Asil dels Desamparats - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13548)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 34
Altura del bronze 27
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 23
FonedorFERRER (VALÈNCIA)
Any fosa 1890
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció en llatí al terç: "SANCTE JOSEPH ORA PRO NOBIS". Es tradueix així al valencià: "SANT JOSEP PREGA PER NOSALTRES". És una senzilla oració a Sant Josep que deriva de les Lletaníes dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Al mig indica el lloc on està ubicada i la data de fosa: "ASILO DE SUECA / 1890". Resulta poc habitual que indique el lloc, costum que es generalitza a partir de l'any 1939.
Espatlla (H) (3 cordons, el central més gruix)
Terç (T) (cordó)
(00) "SANCTE JOSEPH ORA PRO NOBIS"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) "ASILO DE SUECA / 1890"
(06) (creu amb pedestal)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que principalment es voltejaria, segurament per mitjà d'un cigonyal o qualsevol altre element que permetera el toc a distància, ja que l'accés al campanar no és fàcil.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Fins la mecanització dels anys 70 del segle XX tindria una truja de fusta de perfil tradicional local, així com diversos accesoris per al toc manual.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes (torre nord). Té una truja de ferro de Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall. Està mal orientada perquè la creu mira cap a dins.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1890 per a l'Asil de Sueca, com indiquen les inscripcions, junt a altra campana més xicoteta. No apareix el nom del fonedor, però creiem que pot ser obra d'un artesà del bronze de València anomenat Ferrer, actiu durant la segona meitat del segle XIX. L'any 1979 va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja original es va canviar per altra de ferro i es dotà amb motor de vol continu.
Propostes Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per un d'impuls. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat
Protecció Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per un d'impuls. La creu es deu orientar cap a l'exterior.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (19-07-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
8 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-03-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 22 Usuaris: 1 - servidor