Santa Marta (2) - Asil dels Desamparats - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13549)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 29
Altura del bronze 25
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 14
FonedorFERRER (VALÈNCIA)
Any fosa 1890
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció en llatí al terç: "SANCTA MARTHA ORA PRO NOBIS". Es tradueix així al valencià: "SANTA MARTA PREGA PER NOSALTRES". És una senzilla oració a Sant Marta que deriva de les Lletaníes dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Al mig indica el lloc on està ubicada i la data de fosa: "ASILO DE SUECA / 1890". Resulta poc habitual que indique el lloc, costum que es generalitza a partir de l'any 1939.
Terç (T) (cordó)
(06) "SANCTA MARTHA ORA PRO NOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (06) "ASILO DE SUECA / 1890"
(2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que principalment es voltejaria, segurament per mitjà d'un cigonyal o qualsevol altre element que permetera el toc a distància, ja que l'accés al campanar no és fàcil.
Tocs actuals de campanes Volteig manual.
Truja Ferro Roses
Estat original Fins mitjans del segle XX tindria una truja de fusta de perfil tradicional local, així com diversos accesoris per al toc manual.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes (torre nord). Té una truja de ferro de Manclús i està mecanitzada amb motor d'impuls. Disposa de batall.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1890 per a l'Asil de Sueca, com indiquen les inscripcions, junt a altra campana més gran. No apareix el nom del fonedor, però creiem que pot ser obra d'un artesà del bronze de València anomenat Ferrer, actiu durant la segona meitat del segle XIX. A mitjans del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja per altra de ferro. Posteriorment es mecanitzà amb motor d'impuls.
Propostes Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per un d'impuls.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (19-07-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
7 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 79 Usuaris: 0