La xicoteta (1) - Asil dels Desamparats - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13550)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 27
Altura del bronze 25
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 11
FonedorFERRER (VALÈNCIA)
Any fosa 1890ca
Descripció La campana no té cap inscripció, sols tres cordons al terç i tres més al mig peu.
Terç (T) (3 cordons, el central més gruix)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que principalment es voltejaria, segurament per mitjà d'un cigonyal o qualsevol altre element que permetera el toc a distància, ja que l'accés al campanar no és fàcil.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Roses
Estat original Fins mitjans del segle XX tindria una truja de fusta de perfil tradicional local, així com diversos accesoris per al toc manual.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes (torre nord). Té una truja de ferro de Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana no té la data de fosa, però creiem que potser va ser fosa l'any 1890. No apareix el nom del fonedor, però creiem que pot ser obra d'un artesà del bronze de València anomenat Ferrer, actiu durant la segona meitat del segle XIX. A mitjans del segle XX es va dotar amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta. L'any 1979 va ser mecanitzada per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per un d'impuls. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat
Protecció Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per un d'impuls. La creu es deu orientar cap a l'exterior.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (19-07-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-07-2018
5 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-03-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 23 Usuaris: 0