El Salvador (4) - Parròquia de la Transfiguració del Senyor - IBI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13561)

Localització Sala de les campanes (campanar nord)
Diàmetre 97
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat 528
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2016
Descripció La campana té la següent inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ EL SALVADOR ✱". Seguidament té al mig la signatura incisa del fonedor: "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº22". Aquesta inscripció es tradueix així: "Abel Portilla em va fer Nº22". També al mig trobem la següent inscripció: "✱ SALVATORI MUNDI, MISERERE NOBIS, ANNO DOMINI MMXVI ✱ / REFUNDIDA EN EL AÑO DE LA MISERICORDIA / A EXPENSAS DE LA COFRADIA DE LA / SANTÍSIMA VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS". El text té una part en llatí, que es pot traduir així: "✱ SALVADOR DEL MÓN TENIU PIETAT DE NOSALTRES ANY DEL SENYOR 2016". Aquesta conté una súplica al titular del temple parroquial i la data de fosa. Seguidament la inscripció commemora que la campana es va refondre el mateix any que es va celebrar l'Any Jubilar de la Misericòrdia, convocat pel Papa Francesc i celebrat entre desembre de 2015 i novembre de 2016. A més la inscripció indica que la Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats va pagar la refosa de la campana. Igualment al mig està el logotip de l'any Jubilar de la Misericòrdia amb el seu lema: "MISERICORDES SICUT PATER". Aquest es tradueix així: "MISERICORDIOSOS COM EL PARE". Baix del logotip té el logotip de l'empresa instal·ladora: "tradición". Finalment trobem al mig peu una inscripció amb el nom de l'església i el poble: "✱ IGLESIA PARROQUIAL DE LA TRANSFIGURACIÓN DEL SEÑOR DE IBI ✱".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ EL SALVADOR ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i els tres claus)
(03) (signatura incisa del fonedor) "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº22"
(06) (colom) "✱ SALVATORI MUNDI, MISERERE NOBIS, ANNO DOMINI MMXVI ✱ / REFUNDIDA EN EL AÑO DE LA MISERICORDIA / A EXPENSAS DE LA COFRADIA DE LA / SANTÍSIMA VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS"
(09) (logotip del Jubileu de la Misericòrdia) "MISERICORDES SICUT PATER" / (logotip de l'empresa instal·ladora) "tradición"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ IGLESIA PARROQUIAL DE LA TRANSFIGURACIÓN DEL SEÑOR DE IBI ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Tradición en campanas y relojes.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, isntal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té una pletina al capçal per incrementar el pes de la campana. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser refosa pel trencament d'una més antiga, datada als anys 40 del segle XX i que estava trencada. L'antiga va ser baixada de la torre, junt amb la resta de les campanes (que anaven a ser restaurades) per Tradición en campanas y relojes de Murcia i refosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla (Cantabria). Tradición va fabricar la truja i instal·lar la campana a la torre. El dia 6 d'agost de 2016, festa del Salvador, va ser inaugurada amb un concert de campanes a càrrec de Campaners de la Catedral de València.

La Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats va sufragar la refosa de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2018
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF