Santa Marta (1) - Ermita de Santa Marta de La Gàl·lia - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13562)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1983
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: "ELCHE 1.983 / SANTA MARTA". En ella indica el lloc per al que va ser fosa, la data i l'advocació a la que està dedicada la campana. Al mig trobem aquesta inscripció: "SIENDO PRIMER CURA PARROCO / DE SAN VICENTE FERRER / D. JOSE SOLER CARDONA". En ella indica el nom del rector de la Parròquia de Sant Vicent Ferrer que estava al front de la parròquia quan es va fondre la campana, ja que religiosament l'ermita depén d'aquesta parròquia. Finalment té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(00) "ELCHE 1.983"
(06) "SANTA MARTA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "SIENDO PRIMER CURA PARROCO / SAN VICENTE FERRER / D. JOSE SOLER CARDONA"
(10) (marca de fábrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja manualment per mitjà d'una llarga corda unida al cigonyal.
Truja Ferro Manclús
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro i cigonyal per voltejar-la manualment. Té batall lligat.
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1983 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València i instal·lada per la mateixa empresa a l'espadanya de l'Ermita de Santa Marta.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana proposem restaurar-la. El bronze cal netejar-lo per dins i per fora, per recuperar la sonoritat original. També es deu canviar la truja actual per altra nova de fusta de perfil tradicional local. En cas de mecanització sols s'admetrà la instal·lació d'un motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall es deuria reforçar amb cable de seguretat per evitar la caiguda en cas de trencament.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes El diámetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-08-2016)
Actualització 31-12-2016
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 07-07-2022
  Convertir a PDF