La mitjana, el Crist de la Fe (5) - Parròquia de El Salvador i Santa Mònica - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1370)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 98
Altura del bronze 95
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 545
FonedorROSAS E HIJOS, LORENZO
Any fosa 1888
Descripció La campana té set anses. En el terç hi ha un cordó i altre grup de dos. Entre ells hi ha una breu inscripció incisa amb l'any de fosa: "AÑO 1 8 8 8". A més, del grup inferior de cordons penja una garlanda amb triangles decorats. Seguidament, en el mig té una creu de calvari i aquesta inscripció incisa, per tant, afegida molt després d'estar fosa la campana: "SANTISIMO CRISTO DE LA FE / REAL PARROQUIA DEL SALVADOR Y / SANTA MONICA DE VALENCIA / MAYO 1940". A més, presenta quatre cordons en el mig peu.

La inscripció incisa permet intuir que es tracta d'una campana procedent d'altre lloc, despenjada durant la Guerra Civil (1936-1939) i traslladada a la parròquia de Santa Mònica en 1940, data de la inscripció incisa. Aquesta pràctica consta també en campanes situades en les esglésies parroquials de Sant Esteve i la Santíssima Creu. Per altra banda, no té marca de fàbrica. No obstant això, la garlanda de triangles decorats i els motius de la creu de calvari remeten a la producció signada amb la denominació "LORENZO ROSAS E HIJOS", als quals l'atribuïm.
Terç (T) (cordó)
(06) "AÑO 1 8 8 8."
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu)
(06) (incís) "SANTISIMO CRISTO DE LA FE / REAL PARROQUIA DEL SALVADOR Y / SANTA MONICA DE VALENCIA / MAYO 1940"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual d'acord amb els costums locals de la ciutat de València.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic i manual.
Truja braç de ferro, truja de fusta
Estat anterior Bruta d'excrements de colom. El batall no pegava en el punt (2011).
Estat actual La campana està instal·lada en una de les finestres de la sala de campanes, dotada amb truja que té el braç de ferro mentre que la resta d'elements són de la truja de fusta anterior. Presenta electromall, corda i batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor continu i electromall
Intervencions Mecanitzada entorn de 1970 per la foneria Manclús del Grau de València. La mecanització, a diferència del que va ocórrer en la majoria de les poblacions, sols va implicar el canvi del braç de fusta per altre de ferro en forma de U invertida, conservant la resta de peces. A més, la mecanitzaren amb motor de vol.
Propostes Ha de ser dotada amb truja completa de fusta, a ser possible que aprofite les màximes parts possibles de la que té aquesta campana actualment. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls o bé sols electromall. Igualment, caldria dotar-la amb ballesta.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Treball de documentació encarregat per la DGPA - data aproximada primavera 1992 - possible campana de recuperació.

Autors de la documentació

  • GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio; PÉREZ MORÓN, Santiago (01-12-1989)
  • BUIGUES METOLA, Marcos (11-06-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; OLUCHA FELIU, Néstor [Documentació fotogràfica i fitxa] (14-02-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-03-2024
33 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 72 Visitants: 71 Usuaris: 1 - servidor