Sant Josep (1) - Parròquia de Sant Josep de Tossalnou - RAFELGUARAF (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13793)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 46
Vora 5
Pes aproximat 96
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2010
Descripció La campana té aquesta inscripció en valencià al terç, indicant l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANT JOSEP ✱". Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" / "✱Abel Portilla✱ / me Fecit / nº68". Finalment al mig peu trobem una inscripció on indica la parròquia per a la qual està fosa, el lloc i la data: "✱ PARROQUIA DE SANT JOSEP - TOSSAL NOU - ANY 2010 ✱"
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ SANT JOSEP ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica i signatura incisa del fonedor) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" / "✱Abel Portilla✱ / me Fecit / nº68"
(06) (imatge de Sant Josep)
(09) (Sargantana)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ PARROQUIA DE SANT JOSEP - TOSSAL NOU - ANY 2010 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de la parròquia amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions Va ser fosa l'any 2010 als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantàbria) al mateix temps que es restaurava l'altra campana de la parròquia. Electrorecamp S.L es va encarregar de dotar-la de truja de fusta de perfil tradicional valencià i batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Finalment es va instal·lar al campanar i mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M [Documentació de la campana] (11-11-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-08-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF