Campana (1) - Ermita del Crist de la Jonquera - XILXES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13841)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2000
Descripció Té en primer lloc aquesta inscripció al terç, on indica el lloc per al que està fosa: "ERMITA DEL CRISTO DE LA JUNQUERA". Seguidament al mig trobem la següent inscripció: "DONADA POR D. AGUSTIN MUÑOZ ARGUDO / CHILCHES". En ella indica el nom del donant i el de la població. Al mig peu trobem una data, possiblement la de benedicció, ja que és la data en que fins ben entrat el segle XX es va celebrar la festa del Crist de la Jonquera. Finalment té una marca, que correspon al instal·lador, ja que el fonedor és Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria): "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "ERMITA DEL CRISTO DE LA JUNQUERA"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) "DONADA POR D. AGUSTIN MUÑOZ ARGUDO / CHILCHES"
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "18 - 1 - 2000"
(2 cordons)
Peu (06) (marca de Manclús) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja manualment per mitjà del cigonyal.
Truja Ferro Manclús imitant una de fusta.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro imitant el perfil d'una de fusta i un cigonyal per voltejar-la manualment.
Mecanismes de toc (09) (cigonyal)
Intervencions Va ser fosa l'any 2000 per a L'ermita del Crist de la Jonquera. Tot i que presenta la marca de fábrica de Manclús, ens trobem davant d'una campana de la foneria Portilla de Gajano (Cantabria), ja que la foneria Manclús estava inactiva quan va ser fosa aquesta campana. Industias Manclús es va encarregar de la instal·lació de la campana, així com de confeccionar la truja de ferro.
Propostes La truja deu ser canviada per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es deuria mantindre l'actual toc manual, no obstant, en cas de mecanització sols s'admetrà un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-01-2000)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-02-2017
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF