Sagrat Cor de Jesús (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LES COVES DE VINROMÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13878)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 68
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 182
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campana compta en primer lloc amb aquesta inscripció al terç, indicant el nom del rector que estava al capdavant de la Parròquia quan es va fondre la campana: "SIENDO CURA PARROCO DE ESTA YGLESIA D. ANTONIO PITARCH". Seguidament al mig trobem una creu amb la cartela "INRI", abreviatura de "IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM", cartell que segons els Evangelis Pilat va col·locar sobre la Creu i que podem traduir com: "JESÚS NATZARÉ EL REI DELS JUEUS". Baix de la creu indica la data en què es va fondre: "AÑO ✱ 1924". Seguidament trobem l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ S. CORAZON D JESUS ✱". També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Camo TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID". Finalment al mig peu figura el nom de l'alcalde del moment: "ALCALDE D. TEOFILO NOƧ".
Espatlla (H) (cordó)
(sanefa vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa de flors) "SIENDO CURA PARROCO DE ESTA YGLESIA D. ANTONIO PITARCH"
(2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb decoracions vegetals i un querubí) "INRI" / AÑO ✱ 1924"
(03) (Anagrama de Jesús rodejat de flors)
(06) (arc de flors) / (Monograma de Maria) / "✱ S. CORAZON D JESUS ✱"
(09) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Camo TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID" / (flor)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa de flors) "ALCALDE D. TEOFILO NOƧ"
(2 cordons
(sanefa vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i possiblement es repicaVa des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Hermanos Portilla
Estat original Comptava amb truja de fusta, confeccionada poc després de fondre la campana. Possiblement a més disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual La campana es troba instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de ferro i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions L'any 1924 es va fondre aquesta campana als tallers de la foneria Hermanos Roses de València, possiblement pel trencament d'una més antiga. La nova es va beneir i pujar posteriorment al campanar. Durant la Guerra Civil (1936-1939) aquesta es va salvar, possiblement perquè està orientada a un carrer estret amb cases molt pròximes a la torre. Als anys 90 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant-la amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. La mecanització va ser efectuada pels Portilla de Santander.
Propostes La instal·lació de la campana no és tradicional, per tant recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de la torre i netejar per eliminar la brutícia que acumula. La truja es deu renovar per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2020
17 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 86 Visitants: 86 Usuaris: 0