Santíssim Sacrament (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - LES COVES DE VINROMÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13880)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 111
Altura del bronze 81
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 792
FonedorMORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME
Any fosa 1912
Descripció La campana té al terç uns elements que es repeteixen formant una garlanda: una torre, un pardal i un lleó rampant. Tant la torre com el lleó són al·lusius a l'Escut d'Espanya, ja que formen part d'aquest. Al mig té una inscripció, que indica l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTÍSIMO SACRAMENTO ✱". Finalment al mig peu trobem la data de fosa: "✱ AÑO 1912 ✱".
Espatlla (H) (00) (Torre) (02) (Pardal) (03) (Lleó rampant) (04) (Pardal) (06) (Torre) (08) (Pardal) (09) (Lleó rampant) (10) (Pardal)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb querubins)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb àngels orants)
(02) (dos estreles)
(04) (dos estreles)
(06) "✱ SANTÍSIMO SACRAMENTO ✱" / (relleu amb el Santíssim i àngels orants)
(08) (dos estreles)
(10) (dos estreles)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(00) (estrela)
(06) "✱ AÑO 1912 ✱"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Hermanos Portilla
Estat original Comptava amb truja de fusta. Suposem que a més disposava d'unalllarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual La campana es troba instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de ferro i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions A la Sala del Rellotge hi ha un grafiti que diu: "Se quitaron las campanas el dia 10 de abril de 1912". Aquest ens serveix de document per a saber que en 1912 es va refondre més d'una campana, de les quals sols es conserva aquesta actualment. No indica el fonedor, no obstant sembla obra de Jaime ROSAS i Vicente MORENO, ja que els elements decoratius i les inscripcions són habitual d'aquests fonedors. Les noves campanes quedaren ubicades a la Sala.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) aquesta es va salvar, possiblement perquè està orientada a la teulada de l'Església. Als anys 90 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i dotant-la amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. La mecanització va ser efectuada pels Portilla de Santander.
Propostes La instal·lació de la campana no és tradicional, per tant recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de la torre i netejar per eliminar la brutícia que acumula. La truja es deu renovar per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2020
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 97 Visitants: 97 Usuaris: 0