Santíssim Crist de la Protecció (2) - Parròquia de la Verge dels Desemparats - BÉTERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 13926)

Localització Espadanya Creu
Diàmetre 50
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes real 85
FonedorECAT
Any fosa 2016
Descripció La campana compta amb unes complexes inscripcions, principalment en valencià. Al terç trobem aquesta cita de l'Evangelista Sant Joan, al·lusiva a la crucifixió de Crist: "QUAN JO SIGA ELEVAT SOBRE LA TERRA ATRAURE A TOTS CAP A MI ( Jn 12, 20 - 33)". Al mig trobem la data de fosa, el nom del poble i una inscripció commemorativa al Jubileu de la Misericòrdia, convocat pel Papa Francesc i celebrat entre 2015 i 2016: "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA". Seguidalment trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn". Just baix trobem una inscripció en llatí: "ECAT ME FECIT". Aquesa era una forma habitual de signar les campanes fins ben entrat el segle XIX i es pot traduir com: "ECAT EM VA FER". Seguidament trobem l'advocació a la que està dedicada la campana: "SANTÍSSIM CRIST". Baix del bust del Crist hi ha una inscripció amb el nom del rector de la parròquia: "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU". També al mig trobem un logotip de la Parròquia amb aquesta inscripció en espanyol: "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados".

Finalment al mig peu té una inscripció també al·lusiva al Crist, ja que és un fragment dels Gojos del Crist de la Protecció: "ARRODILLADO A TUS PIES, VENGO A PEDIRTE PERDON, TEN PIEDAD DE MI SEÑOR, CRISTO DE LA PROTECCION".
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (cordó)
(sanefa vegetal)
(2 cordons)
"QUAN JO SIGA ELEVAT SOBRE LA TERRA ATRAURE A TOTS CAP A MI ( Jn 12, 20 - 33)"
(cordó)
Mig (M) (00) (Crucifix) / "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA"
(03) (marca de fàbrica) "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn" / "ECAT ME FECIT"
(06) "SANTÍSSIM CRIST" / (Bust del Santíssim Crist de la Protecció) / "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU"
(09) (logotip de la Parròquia) "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados"
Mig peu (MP) (cordó)
"ARRODILLADO A TUS PIES, VENGO A PEDIRTE PERDON, TEN PIEDAD DE MI SEÑOR, CRISTO DE LA PROTECCION"
(cordó)
Truja Fusta Electrorecamp S.L.
Intervencions La campana va ser fosa junt a altres quinze als tallers de la foneria italiana d'Ecat (Mondoví), destinades a la Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats de Bétera. A finals de març de 2017 es va portar a la parròquia i quedà ubicada provisionalment a una estructura del pati parroquial per a la benedicció. Aquest acte es va celebrar el diumenge 26 de març, IV de Quaresma o de Laetare, a càrrec del rector de la parròquia Mn. Josep Martínez, assistit pel diaca Vicent Femenia.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2017
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-06-2021
  Convertir a PDF