Mare de Déu dels Desemparats (3) - Parròquia de la Verge dels Desemparats - BÉTERA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13927)

Localització Espadanya Creu
Diàmetre 63
Altura del bronze 54
Vora 6
Pes real 144
FonedorECAT
Any fosa 2016
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció en llatí al terç: "LAUDO DEUM VERUM, POPULUM VOCO, CONGREGO CLERUM, DEFUNCTOS PLORO, SATAN FUGO, FESTA DECORO". Aquesta és una inscripció habitual a les campanes i es diu que procedixen d'unes Glosses del Corpus Juris Civilis. Habitualment no inclouen l'inici de la inscripció (SEX IN CAMPANE DICUNTUR COMMODA SANCTA). La traducció de la inscripció, incloent l'inici seria: "ES DIUEN SIS EXPRESSIONS SANTES A LES CAMPANES: LLOE AL DEU VERDADER, CRIDE AL POBLE, REUNISC ELS CLERGUES, FAIG FUGIR A SATAN, PLORE ELS DIFUNTS, ADORNE LES FESTES". Al mig trobem la data de fosa, el nom del poble i una inscripció commemorativa al Jubileu de la Misericòrdia, convocat pel Papa Francesc i celebrat entre 2015 i 2016: "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA". Seguidalment trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn". Just baix trobem una inscripció en llatí: "ECAT ME FECIT". Aquesa era una forma habitual de signar les campanes fins ben entrat el segle XIX i es pot traduir com: "ECAT EM VA FER". Seguidament trobem l'advocació a la que està dedicada la campana: "MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS". Baix de la imatge de la Mare de Déu hi ha una inscripció amb el nom del rector de la parròquia: "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU". També al mig trobem un logotip de la Parròquia amb aquesta inscripció en espanyol: "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados".

Al mig peu té aquesta inscripció en valencià: "AL MATÍ CAP AL LLEVANT QUAN NAIX EL DIA, SOL BEN ALT I ESPLENDORÓS QUAN ES MIG DIA / ALLÀ TARD EN EL PONENT QUAN MOR EL DIA. LES CAMPANES VAN DIENT AVE MARIA, ALABAT SIGA SEMPRE EL NOM TEU SANTA MARIA MARE DE DÉU". Aquesta és la lletra d'una popular cançó dedicada a la Mare de Déu.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (cordó)
(sanefa vegetal)
(cordó)
"LAUDO DEUM VERUM, POPULUM VOCO, CONGREGO CLERUM, DEFUNCTOS PLORO, SATAN FUGO, FESTA DECORO"
(cordó)
Mig (M) (00) (Crucifix) / "BETERA 2016 ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA"
03) (marca de fàbrica) "FONDERIE / ecat / Mondovi, Cn" / "ECAT ME FECIT"
(06) "MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS" / (Bust del Santíssim Crist de la Protecció) / "SENT RECTOR DE LA PARRÒQUIA MN. JOSEP MARTINEZ NICOLAU"
(09) (logotip de la Parròquia) "Parroquia Ntra. Sra. / de los Desamparados"
Mig peu (MP) (cordó)
"AL MATÍ CAP AL LLEVANT QUAN NAIX EL DIA, SOL BEN ALT I ESPLENDORÓS QUAN ES MIG DIA"
"ALLÀ TARD EN EL PONENT QUAN MOR EL DIA. LES CAMPANES VAN DIENT AVE MARIA, ALABAT SIGA SEMPRE EL NOM TEU SANTA MARIA MARE DE DÉU"
(cordó)
Truja Fusta Electrorecamp S.L.
Intervencions La campana va ser fosa junt a altres quinze als tallers de la foneria italiana d'Ecat (Mondoví), destinades a la Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats de Bétera. A finals de març de 2017 es va portar a la parròquia i quedà ubicada provisionalment a una estructura del pati parroquial per a la benedicció. Aquest acte es va celebrar el diumenge 26 de març, IV de Quaresma o de Laetare, a càrrec del rector de la parròquia Mn. Josep Martínez, assistit pel diaca Vicent Femenia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MONTELL TORMO, Isaac (26-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-03-2017
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-05-2020
  Convertir a PDF