Sant Vicent Ferrer (1) - Parròquia de Santa Anna de Borbotó - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1394)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 42
Altura del bronze 30
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 43
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1989
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "SANT VICENT FERRER". Seguidament al mig està la marca de fàbrica, element molt habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Junt a aquesta indica el nom del poble, la data de l'anterior campana i la de refosa: "BORBOTÓ ANY 1962 / ES REFONGUÉ EN 1989".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SANT VICENT FERRER"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(06) "BORBOTÓ ANY 1962 / ES REFONGUÉ EN 1989"
(09) (imatge de Sant Vicent Ferrer)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Manclús.
Estat anterior Fins l'any 1999 comptava amb truja de ferro de la casa Murua de Vitoria (Euskadi) i electromall trifàsic.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic per tocar-la, a més té batall lligat.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall
Intervencions L'anterior campana, fosa en l'any 1962 per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida, es va badar entorn a 1989. En eixe any la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va baixar per refondre-la, resultant la actual campana. La nova còpia alguns elements de l'anterior, com la imatge de Sant Vicent Ferrer i va ser instal·lada amb la truja de fusta de Murua i els mecanismes de l'antiga campana. En 1999 Industrias Manclús, succesora de la foneria la baixà del campanar de nou per canviar la truja i els mecanismes de toc. Va ser instal·lada de nou al campanar amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. La restauració va ser subvencionada per la Generalitat Valenciana i una part financiada per la comunitat parroquial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (21-06-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-01-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2015
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0