Sants Maria, Josep i Alexandre (3) - Parròquia de Santa Anna de Borbotó - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1396)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 55
Vora 8
Pes aproximat 207
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1991
Descripció En primer lloc trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Seguidament i també al mig està la següent inscripció en espanyol i valencià: "STA. MARIA S. JOSEP S. ALEJANDRO / BORBOTO 1991". Aquesta compta amb abreviatures i completa seria: "SANTA MARÍA SANT JOSEP SAN ALEJANDRO / BORBOTO 1991". En ella indica els tres noms de la campana, el lloc per al que es va fer i la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "STA. MARIA S. JOSEP S. ALEJANDRO / BORBOTO 1991"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Manclús
Estat anterior Des de la instal·lació de la campana fins la restauració de 1999 comptava amb truja de ferro model Manclús Nova. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic per tocar-la, a més té batall lligat.
Mecanismes de toc (03) motor de impulsos, electromall
Intervencions L'any 1991 l'antic sagristà i campaner de la parròquia va decidir donar una campana nova. El treball va ser encomanat a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que es va encarregar de la seua instal·lació amb truja de ferro i de mecanitzar-la amb motor de vol continu i electromall. La campana es va dedicar als pares del sagristà, que donaren nom a la campana, afegint el del donant.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (21-06-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2015
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-03-2021
  Convertir a PDF