Santa Anna (4) - Parròquia de Santa Anna de Borbotó - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1397)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 76
Altura del bronze 65
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 254
Any fosa 1816
Descripció La campana compta amb la següent inscripció llatina al terç: "+ SANTA ANA ORA PRONOBIS". Aquesta correctament escrita seria: "SANCTA ANA ORA PRO NOBIS"; i la podem traduir com: "SANTA ANNA PREGA PER NOSALTRES". Aquesta té origen en les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més de l'Església, en la que es sol·licita la intercessió d'aquells reconeguts com a models de conducta cristiana. A més és molt habitual entre la religiositat popular. Al mig trobem una imatge de Santa Bàrbera amb aquesta inscripció: "S. BARBARA ORA PRONOBIS". Correctament escrita seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS"; i té el mateix sentit que la inscripció dirigida a Santa Anna. Les dos aclamacions mostren el sentit protector que es donava a la campana, implorant per mitjà del seu so la protecció de la santa patrona i de Santa Bàrbera, protectora contra les tronades. Cal recordar que en el moment de fondre la campana la societat local era eminentment agrícola i per tant d'aquesta activitat depen la vida dels veïns.
Terç (T) (2 cordons)
"+ SANTA ANA ORA PRONOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "AÑO " (Creu amb pedestal) "1816"
(03) (imatge de Sant Vicent Ferrer)
(06) (imatge de Santa Anna amb la Mare de Déu)
(09) (imatge de Santa Bàrbera) "S. BARBARA ORA PRONOBIS"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Manclús.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, a més d'una corda unida al batall que baixava fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat anterior Fins l'any 1999 comptava amb truja de ferro de la casa Murua de Vitoria (Euskadi) i electromall trifàsic.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic per tocar-la, a més té batall lligat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impulsos
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1816 per un fonedor desconegut, ja que no va deixar constància a la campana. Es va dedicar a la patrona de Borbotó i titular del temple parroquial, Santa Anna, sent beneïda i pujada al campanar. En 1936 es va salvar de la destrucció durant el saqueig del temple per ser la campana que tocava al mig dia.

Als anys 70 la casa Murua de Vitoria (Euskadi) la va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic. En 1999 Industrias Manclús, succesora de la foneria la baixà del campanar de nou per canviar la truja i els mecanismes de toc. Va ser instal·lada de nou al campanar amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. La restauració va ser subvencionada per la Generalitat Valenciana i una part financiada per la comunitat parroquial.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (21-06-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-01-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2015
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 71 Usuaris: 0