Santa Ana i Santa Bàrbera (3) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - ALBAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1399)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 82
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 319
FonedorFERRER (VALÈNCIA)
Any fosa 1890
Descripció En primer la campana poseeix unes anses antropomòrfiques. Al terç trobem la data de refosa de la mateixa, açò ens indica que substitueix a una altra campana, segurament també del S. XVIII com la grossa, seguidament senyala a l'advocació a qui va dirigida, Santa Anna patrona del poble d'Albal, i Santa Bàrbera, patrona dels campaners:“REFUNDIDA EN 1890 SANTA ANA Y SANTA BARBARA; després, al mig seguidament de una gran garlanda de decoracions florals, cita al alcalde de entonces D. Ferran Ferris y Ricart i el rector D. Vicent Pastor Burgera, el qual va ordenar la fosa de la campana l broncista Ferrer de València, no cita els donants, ja que possiblement podria ser una donació per tota la parròquia, es adir una donació colectiva. I com en tota campana trobem al exterior una Creu, aquesta ricament adornada amb ornaments florals.
Anses anses antropomòrfiques
Terç (T) (Garlanda decorativa)
(3 cordons)
(06) “REFUNDIDA EN 1890 SANTA ANA Y SANTA BARBARA”
(3 cordons)
(Garlanda decorativa)
(1 cordó)
(Garlanda vegetal)
Mig (M) (00)(Creu decorada amb motius florals i un àngel per costat)
(06) “SIENDO ALCALDE/ D. FERNANDO FERRIS Y RICART/ Y CURA REGENTE/ D. VICENTE PASTOR BURGUERA”.

Mig peu (MP) (1 cordó gruix)
Peu (Decoracions florals)
Tocs tradicionals de campanes Repicaria amb una llarga corda nugada al batall, fent els repics de misses, difunts i altres, mentre els repics més complexos i vols es farien a la mateixa sala de les campanes, amb referència amb els voltejos, suposem que aquesta campana tindría una ballesta.
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics
Truja ferro Manclús vella
Estat original La campana, desde la seua fosa hasta l'època de les mecanitzacions, estaria dotada de una truja del perfil valencià amb una ballesta per voltejar-la, i amb un batall nugat a una corda llarga per al repic, passant pel sistema de polees.
Estat actual Regular, amb el fet del seu regular estat de conservació, tindria que baixar-se del campanar i fer el procés de restauració amb la netaja del bronze exteriorment i interiorment i dotant-la de una nova truja de fusta amb mecanismes com un martell per al repic i un motor de vol a impulsos permitint la reproducció dels tocs manuals tradicionals amb ajuda de alguna ballesta o sistema de cigonyal.
Mecanismes de toc electromall (03) i motor vol continu (09)
Intervencions L'any 1890, mossén D. Vicent Pastor Burgera, rector entonces de la parròquia d'Albal, per tal d'omplir un buït que deixa l'antiga campana mitjana, que es va badar, va manar fondre una campana al fonedor Ferrer de València, així pues, el mateix any va ser portada al poble d'Albal per ser beneïda i pujada al campanar posteriorment, dotada d'una truja de fusta.
Més tard a l'any 1986 aquesta es mecanitza, dotant-la amb una truja de ferro de la casa Manclús, i amb un motor de vol continu amb electromall trifàsic de lenta resposta, hasta l'actualitat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instalación ha sido sustituida y debe ser reconstruida para restaurar los valores sonoros y culturales del instrumento, así como los toques tradicionales.
Notes Segons HERNÁNDEZ SANCHÍS (1996) l´autor és el broncista Ferrer de Valencia

Autors de la documentació

 • HERNÁNDEZ SANCHÍS, Jesús Emilio (13-12-1991)
 • RUBIO CONSTANT, Raúl (10-11-2004)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (27-07-2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 21-03-2018
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2020
  Convertir a PDF