Sant Joan Baptista (3) - Sant Joan Baptiste - BENEIXAMA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14044)

Localització Campanar Esquerre
Diàmetre 101
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat 597
FonedorBARBERÍ (RIUDELLOTS DE LA SELVA)
Any fosa 1997
Descripció La campana és una rèplica exacta d'altra més antiga, la C. 180. Així al terç té aquesta inscripció: "✱ ✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada, el titular del temple parroquial i patró del poble. Al mig figuren els fonedors, en una inscripció que rodeja l'Escut: "Ctres ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Finalment té aquesta inscripció al mig peu: "✱ ✱ BENEJAMA 1939 AÑO DE LA VICTORIA ✱". El fet de que indique el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut Nacional i nom dels fonedors) "Ctres ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(06) (imatge de Sant Joan Evangelista)
(09) (Anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ BENEJAMA 1939 AÑO DE LA VICTORIA ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Vicent Tomás (oncle).
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes del Campanar Esquerre. Està dotada de motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Com hem indicat a la descripció, la campana és resultat de la refosa d'altra, efectuada en 1997. La refosa sembla obra de Barberí de Riudellots de la Selva (Girona). Al mateix temps es va dotar de fusta de perfil tradicional valencià i es va mecanitzar amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. Aquest treball sembla obra de Vicent Tomás (oncle).
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-06-2017
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF