Joaquim, la Gran (4) - Escola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1425)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 86
Pes real 459
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1948
Descripció La campana té unes inscripcions al terç en llatí, repartides entre dos nivells i que acaben al mig peu. Aquestes són: "A✱ A✱ GRATIA III CENTENARO VERO MORTIS I CALASANCTII AUSPICIUS EX AERE ITERUM / SURGO ET JOACHIM QUOQUE APELLABOR SICUT MEA SIMILIS AB INIMICIS✱ / DEI ANNO 1936 DESTRUCTA ✱ A M P I". Aquesta es pot interpretar així en valencià: "EN ACCIÓ DE GRÀCIES (PEL) III CENTENARI DE LA VERTADERA MORT DE (SANT JOSEP) DE CALASANZ / DE NOU TORNE A SORGIR I EM DIC TAMBÉ COM JOAQUIM SEMBLANT A LA DESTRUIDA PELS ENEMICS DE DÉU L'ANY 1936". Aquesta té una referència al tercer centenari de la mort de Sant Josep de Calasanz (ocorreguda a Roma l'any 1648) i hi ha altra que es refereix a l'antiga campana.

Les sigles que apareixen després d'aquesta inscripció (A M P I) són les sigles de "AD MAIUS PIETATIS INCREMENTUM". La seua traducció al valencià seria: "PER AL MAJOR INCREMENT DE LA PIETAT". Aquest és el lema dels Escolapis. Al mig té una creu amb pedestal, l'Escut dels PP. Escolapis i una imatge de la Mare de Déu dels Desemparats. També té la marca de fàbrica, element habitual a les foneries industrials: "JUAN Bta ROSES/ FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA". Finalment té al mig peu la inscripció ja citada i quatre flors de pensament.
Anses Anses decorades amb figuracions humanes.
Terç (T) (02) (04) (06) (08) (triangle decorat)
(cordó)
"A✱ A✱ GRATIA III CENTENARO VERO MORTIS I CALASANCTII AUSPICIUS EX AERE ITERUM "
(cordó)
"SURGO ET JOACHIM QUOQUE APELLABOR SICUT MEA SIMILIS AB INIMICIS✱"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES/ FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA"
(06) (Escut dels PP. Escolapis)
(09) (Mare de Déu dels Desemparats)
Mig peu (MP) (02) (04) (06) (08) (pensament)
(2 cordons)
(06) "DEI ANNO 1936 DESTRUCTA ✱ A M P I"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i voltejava amb la ballesta.
Tocs actuals de campanes Repic manual esporàdic.
Truja Fusta i formigó en mal estat
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Aquesta té peces de fusta i altres de cement. Disposa d'una ballesta per voltejar-la manualment. El batall està lligat.
Mecanismes de toc toc manual - corda al batall per tocar a missa des de baix
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1948 amb la resta de campanes de la torre als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Aquesta substitueix a la perduda l'any 1936 i la seua fosa es va emmarcar dins de les celebracions del III Centenari de la mort de Sant Josep de Calasanz.
Propostes La instal·lació és tradicional i s'ha de conservar. En cas de restauració la truja i els ferratges es deuen conservar i intervenir tractant d'aprofitar els màxims elements possibles de la instal·lació. En cas de canvi, es deuen fer altres nous exactament igual que els canviats. Es podria mecanitzar amb electromall monofàsic i motor de vol per impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP LLUCH, Francisco José (01-12-1989)
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • RUBIO CONSTANT, Raúl (02-02-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (08-06-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2019
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 26-06-2022
  Convertir a PDF