Sant Miquel (1) - Pouet de Sant Vicent - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1426)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 38
Altura del bronze 32
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 32
FonedorQUINTANA
Any fosa 1855
Descripció La campana té anses simples i en el terç dos grups de dos cordons. Entre ells presenta una senzilla inscripció en espanyol: "DEDICADA A SAN MIGUEL ANO DE I855". L'espai restant està ocupat per una sanefa de triangles decorats. En el mig hi ha una creu de calvari i una inscripció, rodejada per una sanefa en la part superior i tres cordons en la inferior. Aquesta diu així: "A ESPENSAS DE ANTONIO Y RAMONA VALERO QUINTAN". Per motius d'espai continua per davall dels cordons: "ME HIZO". Aquesta també està rodejada per una sanefa. Finalment, té en el peu un cordó solt i un grup de dos.
Terç (T) (2 cordons)
"DEDICADA A SAN MIGUEL ANO DE I855" (sanefa de triangles decorats)
(2 cordones)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (sanefa)
"A ESPENSAS DE ANTONIO Y RAMONA VALERO QUINTAN"
(3 cordones)
(00) "ME HIZO" (sanefa al voltant del text)
Peu (cordó)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig amb una corda unida al cigonyal i repic manual amb corda al martell.
Tocs actuals de campanes No es toca
Truja Fusta antiga.
Mecanismes de toc (03) cigonyal, (09) martell manual.
Propostes La campana ha de ser protegida en la seua integritat, conservant tant la truja de fusta com el sistema de toc, mitjançant ballesta, què són de gran interés. En cas de restauració cal conservar la truja de fusta de i restaurar-la. Sols s'admetrà el seu canvi per una nova de similars proporcions i si es proposa mecanitzar-la seria recomanable fer nou el braç de la truja i que els rodaments descansen en els murs. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls i electormall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La campana és obra d'un Quintana, possiblement de Ventura QUINTANA. Les seues característiques formals remeten a aquest fonedor, actiu en les dècades centrals del segle XIX a les diòcesis aragonses de Tarazona, Teruel i Zaragoza. Aquest fet permet plantejar la possibilitat que la campana procedisca d'alguna església o ermita de zona de les comarques del nord de Teruel o de Zaragoza, arribant a València com a resultat de l'espoli dels temples religiosos en la Guerra Civil (1936-1939).

Autors de la documentació

  • LLOP LLUCH, Francisco José (17-06-1970)
  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (27-10-2023)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-10-2023
43 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 66 Visitants: 65 Usuaris: 1 - francesc