Campana (1) - - -

Campana (1) - - -

(Referencia 14338)

Diámetro 44
Peso aproximado 49
FundidorBARNOLA, PERE
Año fundición 1681
Descripción La campana presenta una breu inscripció, incompletament documentada. Aparentment posa "CAMPANA FA ESPENSES DE ANTON FONTOVA" que actualment s'escriuria com CAMPANA FETA A EXPENSES D'ANTON FONTOVA". Les lletres entre "FA" (la qual és una abreviatura per manca d'espai) i "...PENSES" no està documentada fotogràficament, per la qual cosa és una lectura hipotètica.
En qualsevol cas significa que el donant fou Anton FONTOVA, però que el titular o propietari de la campana era el lloc on anava destinada.
En el mig extern hi ha una creu i a ambdós costats posa "IO + 8I" que cal interpretar com 1681, ja que el tipus de lletra correspon al segle XVII, i que en aquell moment era força habitual posar un 6 redó com una O i un petit pal per damunt, que sembla no apareix en aquesta campana. En qualsevol cas, no potser una campana anterior, i molt menys del 1081, època en la qual les campanes tenien altra forma, el tipus d'escriptura era força diferent, s'utilitzava el llatí en compte del català i possiblement comptaven els anys no pas en el còmput actual sinó en l'Era Hispànica (38 anys més).
Per la part interior està una imatge de Santa Bàrbara, envoltada de tres palmeres petites. Al peu hi figura la marca de fàbrica, en monotip, és a dur d'una sola peça i no en lletres mòbils com la resta, i envoltada en una cartel·la amb la inscripció "PERE / BARNOLA / DE LLEYDA / ME FECIT". No pot ser el qui signa com "Pedro Barnola, de Lerida", en 1796, però és segurament un avantpassat, que inicia la nissaga dels BARNOLA, existents al menys fins al 1930.
tercio (T) (2 cordons)
"CAMPANA FA ESPENSES DE ANTON FONTOVA"
(2 cordons)
Medio (M) (00) (creu de calvari) "IO + 8I"
(06) (Santa Bàrbara, envoltada de tres palmeres)
Medio pie (MP) (3 cordons)
Pie (06) (marca de fàbrica, en cartel·la, monotip) "PERE / BARNOLA / DE LLEYDA / ME FECIT"
(2 cordons)
Estado actual Caldria posar la campana sobre una superfície tova, com unes fustes, i no dipositar-la directament sobre el terra, per no esportellar-la.
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 10-01-2018
16 Fotos
 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanario, población, fundidor, año fundición, epigrafía, autor, artículo
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2019
  Convertir a PDF