Santa Maria (1) - Parròquia de Sant Andreu de Les Baies - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14346)

Localització Part superior del campanar
Diàmetre 29
Altura del bronze 23
Vora 3
Pes aproximat 14
Any fosa 1575ca
Descripció La campana té diversos cordons a l'espatlla, terç i mig peu. Entre els del terç té una inscripció en llatí amb lletra minúscula gòtica i precedida per una creu que diu així: "+san tama ria ora prono bis". Les paraules estan dividides sense tenir en compte les paraules i sembla que es buscava emplenar tot l'espai disponible. La inscripció correctament seria: "+santa maria ora pro nobis". És una senzilla súplica que procedeix de les diverses lletanies i que és molt popular per a implorar la protecció dels sants. En valencià seria: "SANTA MARIA PREGA PER NOSALTRES". Baix d'aquesta hi ha quatre imatges religioses. Dos representen la Immaculada Concepció i són unes de les més antigues representacions d'aquesta advocació que hi ha documentades. Les altres dos possiblement són representacions de Sant Bertomeu, apòstol que apareix amb un element que sembla un ganivet (pel seu màrtir) i un dimoni sotmés als seus peus. La forma de la lletra i les imatges permeten datar la campana entorn de l'últim quart del segle XVI.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"+san tama ria ora prono bis"
(2 cordons)
(02) (08) (Immaculada Concepció)
(04) (10) (Sant Bertomeu)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es tocava a mig vol, tirant de la cadena.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga
Estat actual La campana està instal·lada a la part superior del campanar amb una truja de fusta i ballesta per al mig vol. Aquesta disposa d'una cadena. El batall sembla obra d'un ferrer local.
Mecanismes de toc (09) ballesta
Propostes Cal restaurar la campana i la seua instal·lació amb la finalitat de posar-la de nou en funcionament. En cas de no ser possible la restauració de la truja, per motius de seguretat, es podria canviar per altra d'idèntiques formes.
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145352
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació des de l'exterior] (20-06-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (27-02-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-03-2021
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF