Sant Martí de Porres (4) - Parròquia de Sant Martí de Porres de l'Oliveral - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1445)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 82
Altura del bronze 72
Vora 9
Pes aproximat 319
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1997
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació de la campana: "# SAN MARTIN DE PORRES #". En ella indica la dedicació de la mateixa al titular del temple parroquial, Sant Martí de Porres. Seguidament al mig està la marca de Manclús, instal·lador del bronze: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Al mig també trobem unes inscripcions al·lusives als donants, que indiquen els noms dels clavaris de Sant Martí de Porres que donaren la campana: "RECUERDO DE LOS PRIMEROS CLAVARIOS DE SAN MARTIN DE PORRES / AÑOS 1975 - 1985 - 2000 / CLAVARIOS DE HONOR / LUIS - VICENTA / ANDRES - CONSUELO " / (Custòdia) / "CLAVARIOS / VICENTE - LOLA / RICARDO - CONSUELO / MANOLO - MARIA DOLORES / EDUARDO - MARUJA / PEPE - LEONOR / DAVID - MARIA AMPARO / PEPE - MARI CARMEN / RAFAEL - ROSITA / RAMON - TONICA"
. Finalment amb el mig peu està el nom del lloc per al que va ser fosa i la data de la campana: "# OLIVERAL 1997 #".ººº
Terç (T) (2 cordons)
"# SAN MARTIN DE PORRES #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de l'instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(06) "RECUERDO DE LOS PRIMEROS CLAVARIOS DE SAN MARTIN DE PORRES / AÑOS 1975 - 1985 - 2000 / CLAVARIOS DE HONOR / LUIS - VICENTA / ANDRES - CONSUELO " / (Custòdia) / "CLAVARIOS / VICENTE - LOLA / RICARDO - CONSUELO / MANOLO - MARIA DOLORES / EDUARDO - MARUJA / PEPE - LEONOR / DAVID - MARIA AMPARO / PEPE - MARI CARMEN / RAFAEL - ROSITA / RAMON - TONICA"
(09) (Crist Varó de Dolors)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# OLIVERAL 1997 #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor de vol contiu i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no té vinculació amb l'estat tradicional de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable iniciar la seua restauració. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1997 junt a un altra amb destí al campanar de la Parròquia de Sant Martí de Porres, acabat de construir. Es obra de la foneria dels Hermanos Portilla de Gajano, no de Manclús, com indica la marca de fàbrica (la foneria de Manclús ja no fabricava campanes en eixe any). L'empresa succesora de la foneria, Industrias Manclús es va encarregar de fer la truja i instal·lar la campana a la torre, mecanitzant-la amb electromall monofàsic i motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (08-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-06-2015
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF