Tiplet (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu de La Pobla d'Alcolea - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14462)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 10
Altura del bronze 6
Vora 2
Pes aproximat (en quilos) 1
Any fosa 1598ca
Descripció La campana té una breu inscripció llatina al terç. Aquesta és la següent: "✱ TEDEVLA ✱ DAMVS". Aquesta correctament escrita seria: "TE DEUM LAUDAMUS". Es pot traduir al valencià així: "A VÓS DÉU US LLOEM". Es correspon amb l'inici del Tedeum o Himne Ambrosià, atribuït tradicionalment a Sant Ambrós de Milà. També es considera obra de Nicetas, bisbe de Remesiana (segle IV). S’utilitza a la conclusió de l’Ofici de Lectures en la Litúrgia de les Hores fora de Quaresma, diàriament en les Octaves de Pasqua i de Nadal, i en les Solemnitats i Festivitats.
Terç (T) (cordó)
"✱ TEDEVLA ✱ DAMVS"
(cordó)
Mig (M) (cordó)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Té un batall que permet repicar-la, però sembla que el seu repic era poc habitual. Es tocaría també al vol o mig vol.
Tocs actuals de campanes Toc esporàdic.
Truja Fusta Antiga.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposa de batall.
Intervencions La campana no disposa de data de fosa, però es podria datar entorn a 1598. La inscripció permet relacionar-la amb la Santa Bàrbera de la parròquia de Todolella. Es va instal·lar a l'arc més alt. Entre finals del segle XIX i principis del XX es va modificar pacialment la instal·lació tradicional, ja que els ferratges i les palometes són típics d'aquesta època. Anteriorment es fixaven per mitjà de cunyes, com es veu a les que fixen els eixos de gir.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana pot conservar el toc manual o es pot mecanitzar, dotant-la exclusivament amb un motor d'impuls. Finalment el batall es deu reforçar amb un cable de seguretat o canviar per altre lligat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-07-2021
9 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 62 Visitants: 62 Usuaris: 0