Sants Bàrbera, Abdó, Senent, Bernabeu i Pere Màrtir (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu de La Pobla d'Alcolea - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14463)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 52
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorARGOS
Any fosa 1786
Descripció La campana té una inscripció en llatí i espanyol al terç, repartida entre dos nivells i amb nombroses abreviacions. Aquesta diu així: "✱ ✱ IHS MRA IOSEPH S BARBARA S ABDOИ Y SEИEИ S BERИABE / ✱ Y SAN PEDRO MARTIR AИO 1786". Completa seria: "IHS MARIA ET IOSEPH SANTA BÁRBARA, SANTOS ABDÓN Y SENÉN, SAN BERNABÉ Y SAN PEDRO MÁRTIR AÑO 1786". En primer lloc figuren les tres persones de la Sagrada Família, habituals a les inscripcions de les campanes des del segle XVII fins ben entrat el XX. El nom de Crist apareix representat per mitjà de l'Anagrama de Sant Bernardí en la seua forma llatina. Aquestes es poden interpretar com una abreviatura del nom de Crist o les sigles de "IESUS HOMO SALVATOR", es a dir, "JESÚS SALVADOR DE L'HOME". Seguidament apareixen diversos sants als quals està dedicada la campana. Alguns d'ells, com Santa Bàrbera o els Sants Abdó i Senent, són advocacions amb una funció clarament protectora. La dedicació de les campanes a una o diverses advocacions religioses va ser habitual des del segle XVII. Finalment indica la data de fosa.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (3 cordons)
"✱ ✱ IHS MRA IOSEPH S BARBARA S ABDOИ Y SEИEИ S BERИABE"
3 cordons)
"✱ Y SAN PEDRO MARTIR AИO 1786" (sanefa amb triangles decorats)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(3 cordons)
(garlanda de triangles i decoracions vegetals)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(garlanda de triangles i decoracions vegetals)
Peu (garlanda de triangles decorats)
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava manualment des de l'església per mitjà d'un cable unit a una corda que arriba a una de les capelles laterals. Es voltejava manualment des de la Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Principalment repic manual.
Truja Fusta Antiga.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposa de batall lligat amb un cable unit a una corda per repicar-la des de dins del temple.
Mecanismes de toc Cable i corda al batall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1786, segurament a causa del trencament d'una més antiga. Els seus autors no la signaren, no obstant, el mateix any els Argos varen fondre una campana per a l'Església Parroquial de Forcall (C. 869). La lletra i les decoracions utilitzades a les dos campanes són semblants, per tant la campana es pot atribuir als mateixos fonedors que la forcallana.

Durant el segle XX es va modificar pacialment la instal·lació tradicional, ja que els ferratges i les palometes són típics d'aquest segle. Anteriorment es fixaven per mitjà de cunyes.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana pot conservar el toc manual o es pot mecanitzar, dotant-la exclusivament amb un electromall monofàsic i motor d'impuls. Finalment el batall es deu reforçar amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (07-05-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-05-2018
11 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 80 Usuaris: 1 - fernando