Miraculosa (1) - Cor de Jesús de Patraix - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14561)
Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 40
Altura del bronze 32
Vora 4
Pes aproximat 37
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2018
Descripció La campana disposa de diverses inscripcions en espanyol. A l'espatlla trobem una dita popular referent a les campanes: "Campana de mi lugar cantaste cuando naci, lloraras cuando Muera". Aquesta està incisa i es va afegir al motlle. Al terç trobem dos inscripcions més. La primera indica el nom del barri on està ubicada la parròquia i la data de benedicció: "✱ PATRAIX 8 ✱ JUNIO ✱ 2018 ✱". La segona indica l'advocació a la que està dedicada la campana: "✱ VIRGEN MILAGROSA ✱".

Al mig hi ha les següents inscripcions junt a la imatge de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa: "REINA DEL CIELO / PROTEGE A PATRAIX". També al mig figura la marca de fàbrica i incís el nom de l'autor de la campana: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / "*Abel Portilla* / me fecit / Nº23". Finalment al mig peu una inscripció indica els donants i el nom del rector: "✱✱✱✱✱✱✱ ✱ DONADA POR LA FAMILIA NAVARRO TARIN SIENDO PARROCO D. JUAN ANTONIO NAVARRO TARIN ✱".
Espatlla (H) (sanefa incisa amb animals) "Campana de mi lugar cantaste cuando naci, lloraras cuando Muera"
Terç (T) (2 cordons)
(00) "✱ PATRAIX 8 ✱ JUNIO ✱ 2018 ✱"
(06) "✱ VIRGEN MILAGROSA ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Custòdia)
(06) "REINA DEL CIELO" / (imatge de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa) / "PROTEGE A PATRAIX"
(09) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / "*Abel Portilla* / me fecit / Nº23"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱✱✱✱✱✱✱ ✱ DONADA POR LA FAMILIA NAVARRO TARIN SIENDO PARROCO D. JUAN ANTONIO NAVARRO TARIN ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor de vol per impuls. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantàbria). Electrorecamp S.L. es va encarregar de la truja i la instal·lació del bronze al campanar. El dia 8 de juny de 2018 amb motiu de la solemnitat del Sagrat Cor de Jesús, titular del temple parroquial, va ser beneïda durant la celebració de la missa presidida per Esteban Escudero, bisbe auxiliar de València. El dia 9 del mateix mes es pujada al campanar i mecanitzada amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (09-06-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-06-2018
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF