Ave María (1) - Parròquia de Sant Francesc d'Assís de La Marina - ELX - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 14823)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 32
Altura del bronze 27
Vora 3
Pes aproximat 19
Any fosa 1600ca
Descripció La campana té al terç la següent inscripció, que comença al terç i per motius d'espai acaba al mig: "AVEMARIA DONRODRIGOALEM / AN". Aquesta combina el llatí i l'espanyol. La lletra "L" del cognom està invertida i junta les paraules, segurament per motius d'espai. La inscripció, deixant els espais, seria: "AVE MARIA DON RODRIGO ALEMAN". La primera part té l'inici de l'Ave Maria, l'oració mariana més popular, que deriva de les paraules dirigides per l'arcàngel Sant Gabriel a la Mare de Déu al passatge de l'anunciació (Lluc 1, 28). Com és habitual inclou el nom de la Mare de Déu, no present al passatge evangèlic però si a l'oració. La resta de la inscripció sembla assenyalar el nom del propietari de la campana.
Espatlla (H) (cordó)
(2 cordons)
Terç (T) (cordó)
"AVEMARIA DONRODRIGOALEM"
(cordó)
(00) "AN"
Mig (M) (2 cordons)
Mig peu (MP) (7 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga.
Estat actual Está en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. La instal·lació és tradicional amb truja de fusta de perfil tradicional local, batall lligat. La truja està pintada de gris, però té restes de pintura de color blau.
Intervencions Podria tractar-se d'una campana privada, ubicada a un oratori particular, donada posteriorment a la parròquia. Es podria datar entre finals del segle XVI i principis del XVIII. La truja possiblement es va fer als anys 40 del segle XX.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana pot conservar el toc manual o es pot mecanitzar, dotant-la exclusivament amb un electromall monofàsic i motor d'impuls. Finalment el batall es pot canviar per altre lligat i reforçat amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (21-04-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-09-2018
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 19-02-2019
  Convertir a PDF