Immaculada Concepció (1) - Església de la Immaculada dels Rosildos - SIERRA ENGARCERÁN (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14825)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1967
Descripció La campana té en primer lloc al mig una inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa: "INMACULADA CONCEPCION / ROSILDOS / INAGURACION 2 - OCTUBRE DE 1.966 / BENDICION 4 DE JUNIO DE 1.967". Aquesta assenyala l'advocació de la campana, el nom del lloc i dos dates. La primera amb seguretat es refereix a la data d'inauguració de l'església, mentre que la segona possiblement es tracta de la data de benedicció de la campana. Al mig té el nom del venedor de la campana, ja que aquesta sens dubte és obra de la foneria Manclús: "ARTESANIA / DE / ARTICULOS RELIGIOSOS / ROSES / COLON 13 Y 17 CASTELLON".
Terç (T) (2 cordones)
(2 cordones)
Mig (M) (00) "INMACULADA CONCEPCION / ROSILDOS / INAGURACION 2 - OCTUBRE DE 1.966 / BENDICION 4 DE JUNIO DE 1.967"
(03) (imatge de Sant Francesc d'Assís)
(06) (Creu)
(09) (nom del venedor) "ARTESANIA / DE / ARTICULOS RELIGIOSOS / ROSES / COLON 13 Y 17 CASTELLON"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual a distància per mitjà del cigonyal.
Tocs actuals de campanes Toc esporàdic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat actual Està ubicada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro i està dotada amb cigonyal per tocar-la a distància. Disposa de batall lligat. La instal·lació de la campana no és la més convenient per a la seua conservació.
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1967 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu es limitaren a posar al motlle alguns elements genèrics (marca de fàbrica, garlandes o el crucifix) mentre que les inscripcions les afegiren quan compraren la campana. Va ser adquirida per mitjà de la tenda d'articles religiosos Roses de Castelló de la Plana.
Propostes Vist l'estat en què es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar-la per utilitzar-la de nou. Aquesta es devia baixar de l'espadanya per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Es pot conservar tant el toc manual com mecanitzar-la amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i fitxa] (11-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-06-2021
  Convertir a PDF