Carme, Ramona i Rosa (1) - Col·legi de la Mare de Déu del Carme - Carmelites Misioneres Teresianes - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 14843)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 48
Altura del bronze 40
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 64
FonedorLINARES ORTIZ, CONSTANTINO DE (CARABANCHEL BAJO)
Any fosa 1929
Descripció La campana té al terç una inscripció amb els tres noms de la campana: "+CARMEN RAMONA Y ROSA+". Aquesta inscripció és incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana. Al mig té altra inscripció amb el nom del fonedor: "C. LINARES". També és incisa i completa seria: "CONSTANTINO LINARES". Finalment, baix de l'anterior, està la data de fosa: "AÑO 1929".
Terç (T) (4 cordons)
(06) "+CARMEN RAMONA Y ROSA+"
(4 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "C. LINARES / AÑO 1929"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual per mitjà d'una llarga corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteig manual a distància.
Truja Ferro C. Linares
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada al centre de la sala, entre dos bigues de ferro. Té un cigonyal per voltejar-la manualment i batall atornillat a la batallera i amb la bola pintada de color daurat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions Va ser fosa l'any 1929 als tallers de la foneria de Constantino Linares de Carabanchel Bajo (Madrid) i instal·lada a la nova seu de la comunitat, inaugurada el mateix any. Amb la construcció del nou col·legi l'any 1991 la campana va ser ubicada al campanar de l'església de centre educatiu.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Es podria tant conservar el toc manual per mitjà del cigonyal com mecanitzar-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (18-09-2018)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-09-2018
4 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 95 Visitants: 94 Usuaris: 1 - francesc