Campana dels quarts (A) - Castell - BENABARRE / BENAVARRI (ARAGÓN)

(Referència 14914)

Localització Part alta de la sala de les campanes
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
FonedorMESTRES, JAUME (CALAF)
Any fosa 1770ca
Descripció Una reixa impedeix la documentació completa de la campana. A la cara exterior es pot llegir la següent inscripció: "SANCTA ✱ AGATHA ✱ ORA". Aquesta completa podria ser: "SANCTA AGATHA ORA PRO NOBIS". És un text inspirat a les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Catòlica que forma part de diverses celebracions litúrgiques i rituals de protecció. La inscripció es tradueix així: "SANTA ÀGATA PREGA PER NOSALTRES". Segurament també disposa de l'any de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(inscripció incompleta) "SANCTA ✱ AGATHA ✱ ORA (...)"
(2 cordons)
Mig (M) (03) (Creu amb pedestal)
(06) (imatge de Sant Miquel Arcàngel) (imatge de la Immaculada Concepció)
(cordó)
(sanefa amb motius vegetals i sivella)
(cordó)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Exclusivament toc dels quarts.
Tocs actuals de campanes Toca els quarts.
Truja No té
Estat original Segurament disposava d'una maça exterior connectada a la maquinària del rellotge per tocar els quarts.
Estat actual Està instal·lada a una finestra superior de la sala de les campanes, damunt de la campana horària. Penja d'una anella que agafa les anses i està mecanitzada amb electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (04) electromall monofàsic
Intervencions La campana sembla obra d'un Mestres, una família de fonedors catalans del segle XVIII. Les lletres decorades i la imatge de Sant Miquel remeten a les campanes foses per Jaume Mestres i es podria datar entorn dels anys 70 del segle XVIII. Entorn de l'any 2013 la mecanitzaren amb electromall monofàsic.
Propostes La campana sols s'ha utilitzat per a tocs horaris i en conseqüència la instal·lació tradicional s'ha adequat a aquesta necessitat. Per aquest motiu cal descartar qualsevol intent de mecanització o canvi d'instal·lació orientats alterar aquest ús tradicional. La instal·lació s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra.
Protecció Protecció genèrica per formar part d'un immoble protegit amb la categoria de BIC (Castell de Benavarre / Benavarri).
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Cal documentar amb més detall la campana, especialment la cara interior. El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació parcial de la campana] (27-10-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-11-2018
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 07-03-2021
  Convertir a PDF