Mare de Déu de la Consolació i Sant Rafael (1) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ALBALAT DELS TARONGERS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 15)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 47
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes aproximat 60
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1951
Descripció La campana té al terç quatre flors de lis i una inscripció amb les advocacions a les quals està dedicada i l'any de fosa: "✱ NUESTRA SRA. DE LA CONSOLACION Y SAN RAFAEL. AÑO 1951.". Al mig té una creu, una imatge de Sant Rafael amb Tobies i una Immaculada Concepció. També presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment té una inscripció al mig peu amb els donants i el nom del rector del moment: "COSTEADA POR LA FAMILIA CARRIÓN - CASTILLO. SIENDO CURA PARROCO D. ANDRES MONZO NOGUES.".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ NUESTRA SRA. DE LA CONSOLACION Y SAN RAFAEL. AÑO 1951."
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (flor de lis)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (imatge de l'arcàngel Sant Rafael)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(09) (imatge de la Puríssima)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"COSTEADA POR LA FAMILIA CARRIÓN - CASTILLO. SIENDO CURA PARROCO D. ANDRES MONZO NOGUES."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Es repica i volteja automàticament. Toca els quarts.
Truja Fusta Clock-o-Matic
Estat anterior L'any 1994 estava instal·lada amb truja de ferro a la mateixa finestra que ocupa actualment i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Tenia batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la truja és regular. La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta Clock-o-Matic i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor vol per impuls (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1951 als tallers de la foneria Roses de Silla junt amb altra campana. Durant la dècada dels anys 70 aproximadament la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. També canviaren la truja de fusta per altra de ferro. Aquests treballs es va fer la foneria de Salvador Manclús. En 1999 va ser restaurada pels Portilla, instal·lant una nova truja de CLOCK-O-MATIC i sent de nou mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc/ MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Estat previ a la restauració] (05-04-1994)
 • ALUJER, Casta (2002)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-11-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (05-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 29-06-2022
  Convertir a PDF