Merceditas, tiplet (2) - Monestir de Santa Maria del Puig - EL PUIG DE SANTA MARIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1506)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 40
Altura del bronze 30
Vora 5
Pes aproximat 37
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1958
Descripció Generalment la major part de l'epigrafia està al mig, en primer lloc podem observar a la part duperior del mig el nom o advocació a qui es diregeix la campana "MERCEDITAS", el nom de Merçé es repeteixen a les tres campanes majors, ja que estem parlant d'una de les campanes d'un monestir de merçedaris. Seguidament trobem "REFUNDIDA EN ENERO DE 1958" assenyalant que esta substituiex alguna campana més antiga o original del Monestir, ja que trobem la paraula "refundida", i al gener de 1958 la fosa de la actual.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (relleu de Mare de Déu)
(09) (marca de fonedor Manclús)
(06) "MERCEDITAS/ REFUNDIDA EN ENERO DE 1958" (incís)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(1 cordó)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejaria junt a les altres grans desde la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Cap, no es toca desde fa temps a causa del seu mal estat de conservació, a més de que manca de cap corda per voltejar-la.
Truja ferro Manclús vella
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa (1958), ha estat conservada amb una truja metàl·lica de la casa Manclús i un cigonyal a la posició dreta.
Estat actual Mala, la campana actualment es troba ubicada en la finestra oest del campanar, sense cap corda al cigonyal, sols un tros, i batall solt. El fet del seu regular estat de conservació, es deuria baixar per fer el procés de restauració, netejant el seu bronze al exterior i al seu interior dotant-la de una truja de fusta de perfil valencià i d'uns mecanismes de vol a impulsos i un martell, aquestos deurien de permetre i facilitar els tocs manuals i tradicionals
Mecanismes de toc cigonyal a les (03)
Intervencions L'any 1958, el frare d'entonces va encarregar a la foneria Manclús de València una campaneta de menudes dimensions, per ocupar un lloc a una finestra buïda, aquesta va ser beneïda i posteriorment pujada el mateix any de la seua fosa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (01-04-2003)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (31-01-2015)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 15-06-2015
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-05-2023
  Convertir a PDF