Maria Mercedes (4) - Monestir de Santa Maria del Puig - EL PUIG DE SANTA MARIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1508)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 102
Altura del bronze 80
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 614
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1967
Descripció En primer lloc, al terç podem trobar la advocació a qui es dirigeix, en aquest cas "MARIA MERCEDES", el qual el Monestir es dirigit per mercedaris, i es una alusió a la Mare de Déu de la Merçé; Al mig a banda de trobar un Crucifix, la marca de fonedor "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA", i el monograma de Maria, hi ha inscrita la seguent inscripció: "SIENDO CURA R. P. FRAY / ISIDORO COVARRUBIAS / Y ALCALDE/ D. EMILIO CARBONELL CHULVI / PUIG 1.950 / REFUNDIDA EN DICIEMBRE DE 1.967", nombra al rector que va manar fer la campana per substituir una altra, de l'any 1950 que es va badar segurament de del mateix fonedor, citada a l'epigrafia de l'actual campana. També seguidament de l'alcalde del Puig, D. Emilio Carbonell Chulvi en el Puig a l'any 1950, any de fosa de la anterior campana, i per últim citant la fosa de l'actual al decembre de l'any 1967.
Terç (T) (2 cordons)
(00)"MARIA MERCEDES" /
(4 cordons) /
(garlanda decorativa)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (Monograma Maria)
(09)(marca de fàbrica de Manclús rodejada d´una garlanda)"FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
(06) "SIENDO CURA R. P. FRAY / ISIDORO COVARRUBIAS / Y ALCALDE/ D. EMILIO CARBONELL CHULVI / PUIG 1.950 / REFUNDIDA EN DICIEMBRE DE 1.967"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (1 cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes La campana no té cap toc manual registrat, ja que quan es va fondre cap a la decada de finals dels 60, la casa Manclús mateixos fonedors de la campana, estava mecanitzant molts campanars arreu de tota la comunitat, sent aquesta una d'elles junt a l'altra mitjana.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. També toca les hores
Truja Fusta ind. Manclús
Estat anterior Conservació regular - el batall estava mig solt i en cables de seguretat insuficients - l'electromall picava massa baix. Tenia una truja de ferro MANCLÚS antiga, motor continu; i electromall.
Estat actual Bona, es troba amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià realitzada per Industries Manclús amb un motor de vol impulsos i martell ECAT. Restaurada l'any 2008.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos i electromall a les (09)
Intervencions L'any 1967 el rector Fra Isidoro Covarrubias, va manar fondre a la casa Manclús de València una campana per al Reïal Monestir del Puig per substituir una altra fosa a l'any 1950. Portada al poble, beneïda i pujada posteriorment al campanar, al mateix temps la pròpia foneria va mecanitzar les dues campanes majors dotant-les d'una truja de ferro amb un motor de vol seguit i martell trifàsic de lenta resposta.
L'any 2008 Ind. Manclús de Rafelbunyol va restaura aquest campana junt a l'altra mitjana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (01-04-2003)
  • LLOP i BAYO, Francesc (05-02-2008)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 15-05-2018
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 19 Visitants: 19 Usuaris: 0