El Crist (2) - Església del Santíssim Crist del Salvador - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1512)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 83
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 331
FonedorSOLANO, FRANCISCO MATÍAS
Any fosa 1710
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals està aquesta inscripció en espanyol: "✱ S. TO CHRIS T O ✱ DE SAN SAL VA DOR". Les paraules estan separades per motius d'espai i correctament seria: "SANTO CRISTO DE SAN SALVADOR". Al terç també hi ha una garlanda. Al mig té una creu de calvari i una imatge del Santíssim Crist. Al mig peu hi ha sis cordons, agrupats en dos grups de tres i també presenta aquesta inscripció: "✱ MATHIAS SOLANO MEFECIT ANODE I7I0 CON LIMOSNA 9ERECO GIO ELDEVOTO FRANCISCO CLEMENTE". Correctament seria: "MATÍAS SOLANO ME FECIT AÑO DE 1710 CON LISMOSNA QUE RECOGIO EL DEVOTO FRANCISCO CLEMENTE".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ S. TO CHRIS T O ✱ DE SAN SAL VA DOR"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (crucifix)
(06) (creu)
Mig peu (MP) (3 cordons)
"✱ MATHIAS SOLANO MEFECIT ANODE I7I0 CON LIMOSNA 9ERECO GIO ELDEVOTO FRANCISCO CLEMENTE"
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja original de fusta restaurada, substitueix a una de ferro de Murua
Estat original Tenia una truja de fusta (la mateixa que té actualment), ballesta i corda al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Fins a la seua restauració tenia una truja de ferro de MURUA i estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual Batall pega en el punt. L'estat de conservació de la campana i la instal·lació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb la truja de fusta antiga, repretada i restaurada. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol impulsos i electromall, (09) ballesta
Intervencions L'any 1971 va ser mecanitzada per la foneria basca de Murua, qui va canviar la truja de fusta per altra de ferro i va automatitzar els tocs. Restaurada per 2001 BELLS en 1999 a càrrec de la Generalitat Valenciana. La truja de ferro es va retirar i en el seu lloc recuperaren l'antiga de fusta, que va ser restaurada. Els ferratges i la ballesta també es recuperaren i mecanitzaren la campana amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient la inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats i reproduir els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio; PÉREZ MORÓN, Santiago (03-10-1999)
  • LLOP i BAYO, Francesc (29-01-2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (01-11-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-05-2022
25 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0