El Crist (2) - Església del Santíssim Crist del Salvador - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1512)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes aproximat 331
FonedorSOLANO, FRANCISCO MATÍAS
Any fosa 1710
Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals està aquesta inscripció en espanyol: "✱ S. TO CHRIS T O ✱ DE SAN SAL VA DOR". Les paraules estan separades per motius d'espai i correctament seria: "SANTO CRISTO DE SAN SALVADOR". Al terç també hi ha una garlanda. Al mig té una creu de calvari i una imatge del Santíssim Crist. Al mig peu hi ha sis cordons, agrupats en dos grups de tres i també presenta aquesta inscripció: "✱ MATHIAS SOLANO MEFECIT ANODE I7I0 CON LIMOSNA 9ERECO GIO ELDEVOTO FRANCISCO CLEMENTE". Correctament seria: "MATÍAS SOLANO ME FECIT AÑO DE 1710 CON LISMOSNA QUE RECOGIO EL DEVOTO FRANCISCO CLEMENTE".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ S. TO CHRIS T O ✱ DE SAN SAL VA DOR"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (crucifix)
(06) (creu)
Mig peu (MP) (3 cordons)
"✱ MATHIAS SOLANO MEFECIT ANODE I7I0 CON LIMOSNA 9ERECO GIO ELDEVOTO FRANCISCO CLEMENTE"
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja original de fusta restaurada, substitueix a una de ferro de Murua
Estat original Tenia una truja de fusta (la mateixa que té actualment), ballesta i corda al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Fins a la seua restauració tenia una truja de ferro de MURUA i estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual Batall pega en el punt. L'estat de conservació de la campana i la instal·lació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb la truja de fusta antiga, repretada i restaurada. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol impulsos i electromall, (09) ballesta
Intervencions L'any 1971 va ser mecanitzada per la foneria basca de Murua, qui va canviar la truja de fusta per altra de ferro i va automatitzar els tocs. Restaurada per 2001 BELLS en 1999 a càrrec de la Generalitat Valenciana. La truja de ferro es va retirar i en el seu lloc recuperaren l'antiga de fusta, que va ser restaurada. Els ferratges i la ballesta també es recuperaren i mecanitzaren la campana amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient la inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats i reproduir els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio; PÉREZ MORÓN, Santiago (03-10-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc (29-01-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (01-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-05-2022
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 17-05-2022
  Convertir a PDF