La Bàrbera, la mitjana (3) - Església del Santíssim Crist del Salvador - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1513)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 90
Altura del bronze 77
Vora 8,5
Pes aproximat 422
Any fosa 1783
Descripció La campana té sis anses decorades amb motius zooforms. Al terç dos grups de dos cordons entre els quals està aquesta inscripció en espanyol i llatí: "✱ BARBARA ✱ VYCEИTA ✱ LVISA ✱ ✱ ET ✱ HOMO ✱ FACTVS ✱ EST ✱". Per una banda, aquesta indica els noms de la campana. Per altra hi ha una inscripció en llatí, que sembla copiada d'una anterior campana, i que es tradueix així: "I ES FÉU HOME". És tracta d'un fragment del Credo de Nicea-Constantinoble (325) poc habitual a les campanes. Al mig hi ha dos cordons, una sargantana una creu de calvari amb l'any de fosa: "✱ ANO + I783. Finalment hi ha quatre cordons i al mig peu una sanefa amb raïms, situada entre cordons.
Anses Anses amb motius zooforms.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ BARBARA ✱ VYCEИTA ✱ LVISA ✱ ✱ ET ✱ HOMO ✱ FACTVS ✱ EST ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "✱ ANO" (creu de calvari) "I783"
(06) (dragonet)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
(sanefa amb raïms)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja original de fusta restaurada, substitueix a una de ferro de Murua
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil tradicional valencià i una ballesta al braç amb corda per a voltejar-la manualment.
Estat anterior Fins a la seua restauració tenia una truja de ferro de MURUA.
Estat actual Bona. El batall és de canya i pega en el punt. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb la truja de fusta antiga, repretada i restaurada. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor de vol impulsos i electromall
Intervencions L'any 1971 va ser mecanitzada per la foneria basca de Murua, qui va canviar la truja de fusta per altra de ferro i va automatitzar els tocs. Restaurada per 2001 BELLS en 1999 a càrrec de la Generalitat Valenciana. La truja de ferro es va retirar i en el seu lloc recuperaren l'antiga de fusta, que va ser restaurada. Els ferratges i la ballesta també es recuperaren i mecanitzaren la campana amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio; PÉREZ MORÓN, Santiago (03-10-1999)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la campana restaurada] (09-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (01-11-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-01-2021
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF