La gran (4) - Església del Santíssim Crist del Salvador - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1514)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 119
Altura del bronze 102
Vora 13
Pes aproximat (en quilos) 976
FonedorLLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)
Any fosa 1799
Descripció La campana té al terç dos grups de dos cordons entre els quals està aquesta inscripció en espanyol: "♥ SSMO. ♥ CHRISTO ♥ Ð ♥ LA ♥ PARROQL. ♥ ÐL SALVR. ♥ ÐL ♥". El text indica l'advocació de la campana i correctament seria: "♥ SANTÍSIMO ♥ CHRISTO ♥ DE ♥ LA ♥ PARROQUIA ♥ DEL ♥ SALVADOR ♥ DEL". La inscripció es talla després d'aquesta paraula i en lloc de text apareix una representació de l'orbe amb creu. Aquest fet es podria interpretar com que el fonedor es va quedar sense espai i en lloc de seguir el text baix optà per disposar un orbe, que cal interpretar com a substitut de la paraula "MUNDO". Per altra banda cal destacar que les lletres D porten inserta al seu interior la E. Al mig hi ha una creu de calvari radiant, un monograma de Maria i entre cordons una sanefa amb raïms. També disposa d'aquesta inscripció en llatí amb el nom de l'autor de la campana: "ME FECIT + IOSEFVS LEONAT VALENTINVS". Té algunes errades i correctament seria: "ME FECIT IOSEPHUS LLEONART VALENTINUS". En valencià es tradueix així: "EM VA FER JOSEP LLEONART DE VALÈNCIA".

Finalment, al mig peu i també entre cordons, hi ha altra inscripció: "SEREFVNDIO✱EN✱EL✱AÑO I799 AEXPENS.✱DE✱DEVOS.✱YSE✱LE✱ANADIEN.40✱ARRO.S.✱METAL✱SIENDO DIREC.R✱DN✱PEDRO✱ASENSI✱ELECTO ✱ ✱ ✱ ✱ ✱". La inscripció aporta una informació molt interessant perquè a més d'alguns elements habituals, com la data o el nom del rector, afegeix que la campana es va fer més gran que l'anterior. Correctament seria: "SE REFUNDIO EN EL AÑO 1799 A EXPENSAS DE LOS DEVOTOS Y SE LE AÑADIERON 40 ARROBAS DE METAL SIENDO DIRECTOR (O RECTOR) DON PEDRO ASENSI ELECTO".
Terç (T) (2 cordons)
"♥ SSMO. ♥ CHRISTO ♥ Ð ♥ LA ♥ PARROQL. ♥ ÐL SALVR. ♥ ÐL ♥" (orbe amb creu) (Les D porten inserta la E)
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (2 cordons)
(sanefa amb raïms)
(2 cordons)
(00) "ME FECIT" (creu de calvari radiant) "IOSEFVS LEONAT VALENTINVS"
(06) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
"SEREFVNDIO✱EN✱EL✱AÑO I799 AEXPENS.✱DE✱DEVOS.✱YSE✱LE✱ANADIEN.40✱ARRO.S.✱METAL✱SIENDO DIREC.R✱DN✱PEDRO✱ASENSI✱ELECTO ✱ ✱ ✱ ✱ ✱" [CH 4]
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre amb una corda al batall i volteig des de la sala de les campanes amb corda.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Truja original de fusta restaurada
Estat original Les fotografies de Francesc LLOP i BAYO de l'any 1971 permeten conéixer l'estat de la campana abans de la mecanitazció. Tenia una truja de fusta (la mateixa que té actualment), ballesta i corda al batall per repicar-la des dels peus de la torre. També es conservava a l'exterior la corriola que servia per a passar una corda d'avisar en cas d'incendi.
Estat anterior Tenia una truja de ferro de MURUA.
Estat actual Batall pega en el punt. L'estat de conservació de la campana i la instal·lació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb la truja de fusta antiga, repretada i restaurada. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol d'impuls i electromall.
Intervencions L'any 1971 va ser mecanitzada per la foneria basca de Murua, qui va canviar la truja de fusta per altra de ferro i va automatitzar els tocs. Restaurada per 2001 BELLS en 1999 a càrrec de la Generalitat Valenciana. La truja de ferro es va retirar i en el seu lloc recuperaren l'antiga de fusta, que va ser restaurada. Els ferratges i la ballesta també es recuperaren i mecanitzaren la campana amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal.lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio; PÉREZ MORÓN, Santiago (03-10-1999)
  • LLOP i BAYO, Francesc (09-11-1999)
  • LLOP i BAYO, Francesc (29-01-2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa.] (01-11-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-01-2021
39 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 48 Visitants: 47 Usuaris: 1 - servidor