Estephania (1) - Parròquia de Sant Esteve - BAGÀ - CATALUNYA

(Referència 15169)
Localització Cel·la de les campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 60
Pes aproximat 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1952
Descripció Té al terç una garlanda amb motius vegetals. Al mig disposa, en primer lloc, d'una creu i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Seguidament trobem un conjunt d'inscripcions en llatí: "ANNO EUCHARISTICO / DIOECESIS COELSONENSIS / 1952 STEPHANIA / AGNUS AUTEM DEUM PLENUS GRATIA ET PARTITUDINE FACIEBAT SIGNA MAGNA IN POPULO / PAROCHIAE STI STEPHANI DE BAGA". Aquesta té algunes errades i es la primera part es tradueix així: "ANY EUCARÍSTIC DIÓCESI DE SOLSONA 1952 ESTEFANIA. La segona té diverses errades. El text és un fragment del llibre dels Fets dels Apòstols (Fts 6, 8) que formava part del Capitulum de les II Vespres de Sant Esteve (actual forma extraordinària del Rite Romà). El text diu així: "STEPHANUS AUTEM PLENUS GRATIA ET FORTITUDINE, FACIEBAT PRODIGIA ET SIGNA MAGNA IN POPULO". Es tradueix així: "ESTEVE PLE DE GRÀCIA I FORTALESA FEIA GRANS PRODIGIS EN MIG DEL POBLE". A més indica el nom de la parròquia: "PARRÒQUIA DE SANT ESTEVE DE BAGÀ". Finalment té una imatge mariana.
Truja Ferro Manclús
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús.
Intervencions Va ser fosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València l'any 1952 amb altres dos campanes. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • CABALLÉ, Francesc [Qui toca les campanes? Inventari de campanes de l'alt Berguedà] (2018)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Anàlisi de les inscripcions] (30-01-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-02-2019
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF