Sagrat Cor de Maria (1) - Església d'Almudáfar OSSÓ DE CINCA (ARAGÓN)

Sagrat Cor de Maria (1) - Església d'Almudáfar - OSSÓ DE CINCA (ARAGÓN)

(Referencia 15218)

Localización Sala de les campanes
Diámetro (en cm) 45
Altura del bronce 36
Borde 5
Peso aproximado (en kilos) 53
FundidorBARNOLA, FAUSTINO
Año fundición 1888
Descripción La campana té al terç una senzilla inscripció amb la qual està dedicada i la data de fosa: "✱ SAGRADO ✱ CORAZON ✱ DE ✱ MARIA ✱ AÑO 1888". Seguidament té una garlanda decorativa. Al mig té una creu amb pedestal, una imatge de Santa Bàrbera i repeteix sis vegades l'escut de l'ordre dels Carmelites. Baix de la creu está la següent inscripció amb el nom del seu fonedor en llatí: "FAUSTINUS BARNOLA / BARBASTRENSIS MEFECIT". Aquesta es tradueix així: "FAUSTINO BARNOLA DE BARBASTRO EM VA FER".
tercio (T) (cordó)
(cordó)
"✱ SAGRADO ✱ CORAZON ✱ DE ✱ MARIA ✱ AÑO 1888"
(cordó)
(2 cordons)
(garlanda decorativa)
Medio (M) (00) (Cruz con pedestal)
(02) (03) (04) (escut de l'Ordre dels Carmelites)
(06) (imatge de Santa Bàrbera)
(08) (09) (10) (escut de l'Ordre dels Carmelites)
(cordó)
(00) "FAUSTINUS BARNOLA / BARBASTRENSIS MEFECIT"
Medio pie (MP) (3 cordons)
Pie (2 cordons)
Toques tradicionales de campanas Es repicava manualment a distància per mitjà d'una corda unida al batall (posteriorment una cadena). També voltejava (bandeo).
Toques actuales de campanas Repic automàtic. Toca hores i quarts.
Yugo Ferro Pallás.
Estado original Contava amb una corda unida al batall per repicar-la des de la vivenda del capellà, situada just davant de l'església. Tenia una truja de fusta de perfil tradicional local.
Estado actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb una truja de xapa de ferro i mecanitzada amb electromall monofàsic. Té batall i conserva la cadena unida a aquest per repicar-la des dels peus del campanar.
Mecanismos de toque Cadena al batall, (09) electromall monofàsic
Intervenciones La campana va ser fosa l'any 1888 per Faustino Barnola, un fonedor de campanes que residia a la ciutat de Barbastro. Durant la Guerra Civil (1936-1939) no la destruïren. Entorn de l'any 2000 Relojes Pallás va canviar la truja de fusta per altra de xapa de ferro i la mecanitzaren amb electromall monofàsic.
Propuestas Vist l'estat del conjunt és fonamental restaurar la campana. En primer lloc cal netejar-la per dins i per fora. Aquesta neteja serviria per a eliminar la capa de brutícia que té a la superfície (especialment a l'exterior) i recuperar la sonoritat original. Seguidament caldria canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El perfil de la truja de fusta ha de seguir necessàriament el de les antigues o el d'altres poblacions properes. Per últim es podria mecanitzar amb motor de volteig per impuls, que imite els tocs tradicionals i permeta tocar manualment la campana.
Valoración En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instalación La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autores de la documentación

  • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Antoni, SARRIÓ ANDRÉS, Pau Maria [XXVII Beca "Amanda Llebot" de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)] (29-06-2017)
Editor de la ficha ALEPUZ CHELET, Joan
Actualización 20-02-2019
12 Fotos
  • Ficha reducida (PDF)
  • Volver a la página anterior
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualización: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 80 Usuaris: 0