Maria (1) - Ermita de Sant Cristòfol - XODOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 15375)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 40
Pes aproximat (en quilos) 37
FonedorTRAVER, JUAN (ARTANA)
Any fosa 1848
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb el seu nom i la data de fosa: "✱ MARIA • ANO • MDCCCXL VIII ✱". La data de fosa presenta certa dificultat per documentar-la, no obstant això creiem que es tracta de MDCCCXLVIII, es a dir 1848. Curiosament l'any de fundició es va indicar amb números romans, costum molt estranya al segle XIX, però si habitual en algunes campanes aquest fonedor (la Senyalera de La Vilavella o una de les campanes de Tales). Al mig té una creu amb creu amb pedestal, un motiu decoratiu i una inscripció amb el nom del fonedor i el seu poble: "JUAN / TRAVER / ARTANA / MEHIZO".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ MARIA • ANO • MD XL VIII ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (motiu decoratiu)
(06) (inscripció rodejada per una cartela amb triangles decorats) "JUAN / TRAVER / ARTANA / MEHIZO"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vol manual per mitjà d'una corda o cadena unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Es volteja per a la festa del sant.
Truja Fusta antiga
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular. Conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta i ferratges, així com un cigonyal per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita.
Mecanismes de toc (09) (cigonyal)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1848 per Juan Traver, un fonedor (segurament itinerant) de la població d'Artana, a la Plana Baixa. Possiblement al mateix temps confeccionaren la truja de fusta que, amb mínimes reparacions, es conserva actualment.
Propostes La instal·lació és tradicional i com a tal s'ha de conservar. En cas de restauració sols s'admetrà un canvi de les peces que no asseguren l'estabilitat del conjunt i caldrà canviar-les per altres noves d'idèntiques formes. Recomanem conservar el seu ús manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació parcial de la campana] (27-04-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-05-2019
2 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 75 Usuaris: 0