Sant Bertomeu (3) - Parròquia de Sant Bertomeu - VILANOVA D'ALCOLEA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1554)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 104
Altura del bronze 79
Vora 10
Pes aproximat 651
FonedorGUILLEM, FRANCISCO
Any fosa 1820
Descripció La campana té al terç aquesta inscripció: "✱S. BARTOLOME ORA PRONOBIS ✱ ✱ AÑO ✱ ✱ ✱ I820 ✱". La inscripció utilitza l'espanyol i el llatí, fet habitual en el moment en què es va fondre la campana. Per altra banda, com va ser molt comú fins entrat el segle XX, fa servir la lletra I majúscula com a grafia per indicar el numeral 1. Completa i separant correctament les paraules seria: "SAN BARTOLOME ORA PRO NOBIS AÑO 1820". La part en llatí es tradueix com "Prega per nosaltres" i és una súplica molt habitual a les campanes des del segle XV fins ben entrat el XX. Segurament es va prendre de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més Solemnes de l'Església Catòlica, que es canta a determinades celebracions litúrgiques i especialment en períodes de sequera, plagues, etc. També es tracta d'una súplica molt habitual a la pietat popular. Al mig té una inscripció llatina que indica el fonedor: "FRANCISCUS / GUILLEN / ME / FECIT". Aquesta es tradueix com: "FRANCESC GUILLEM EM FEU". Es tracta d'una forma molt comuna entre els fonedors ambulants per signar les campanes foses.
Terç (T) (2 cordons)
"✱S. BARTOLOME ORA PRONOBIS ✱ ✱ AÑO ✱ ✱ ✱ I820 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(06) (Querubí) / "FRANCISCUS / GUILLEN / ME / (Querubí) FECIT (Querubí)"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta antiga de perfil tradicional local.
Estat original Possiblement disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa d'una truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall, fixat a la batallera per mitjà d'unes tires de cuir i està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1820 pel mestre campaner Antonio Guillen, fonedor itinerant, que la va fondre segurament al mateix municipi. Després de ser beneïda la pujaren al campanar. Durant la Guerra Civil (1936-1939) la campana va romandre a la torre. Als anys 90 del segle XX sembla que la instal·lació tradicional es va adaptar per mecanitzar-la, canviant els rodaments i part dels ferratges. Es va dotar de motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall antic es va reaprofitar, tallant la part superior per adaptar-la a unes tires de cuir que el fixarien a l'ansa batallera. Es soldaren unes pletines a la bola per instal·lar el cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (16-01-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2020
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF