Sant Bertomeu, La Grossa (5) - Parròquia Arxiprestal de Sant Bertomeu i Sant Jaume - NULES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1563)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 132
Altura del bronze 19
Vora 102
Pes real (en quilos) 1310
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1965
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, en espanyol i llatí: "SAN BARTOLOME APOSTOL. ORA PRO NOBIS AÑO 1821". La part llatina es pot traduir com "PREGA PER NOSALTRES". Aquesta inscripció deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Catòlica i una de les fórmules més comuns per implorar la protecció d'un sant. Al mig trobem aquesta inscripció: "REFUNDIDA EN EL AÑO 1.965 SIENDO / ALCALDE D. RICARDO LLOMBART ARNAL". En ella indica el nom de l'alcalde del moment i que la campana va ser refosa en 1965. Seguidament hi ha una inscripció, que sembla procedir de l'anterior campana: "MARÍA ME LLAMO DE BUEN PARECER / BUENA LA VISTA MEJOR EL TAÑER / FRANCISCUS GUILLEM ME HA VENIDO A HACER / A DISPENSAS DE LOS VECINOS DE ESTA VILLA". Per últim compta amb la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SAN BARTOLOME APOSTOL . ORA PRO NOBIS"
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (imatge de Sant Bertomeu)
(06) "REFUNDIDA EN EL AÑO 1.965 SIENDO / ALCALDE D. RICARDO LLOMBART ARNAL / MARÍA ME LLAMO DE BUEN PARECER / BUENA LA VISTA MEJOR EL TAÑER / FRANCISCUS GUILLEM ME HA VENIDO A HACER / A DISPENSAS DE LOS VECINOS DE ESTA VILLA "
(09) (Marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Electrorecamp S. L.
Estat anterior La campana va ser instal·lada després de refosa amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'estat de conservació era pèssim, de manera que no era segur voltejar-la.
Intervencions La campana va ser refosa en l'any 1965 per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Aquesta intervenció es va portar a terme a causa del trencament de l'anterior campana, datada de l'any 1821 i fosa per Francesc Guillem. En 2015 va ser baixada del campanar, canviant la truja de ferro per altra de fusta inspirada en els perfils tradicionals, que segueix el disseny elaborat pel Molt Noble Gremi de Campaners de Nules. Durant el procés la campana no ha sigut netejada, per tant la brutícia acumulada no s'ha eliminat ni recuperat la sonoritat original. El treball ha estat fet per Electrorecamp S. L.
Propostes Deuria ser dotada d'una ballesta per facilitar el seu toc manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • GAVARA PADILLA, Juan Manuel (15-02-1997)
 • GAVARA PADILLA, Juan Manuel [Documentació de la restauració de la campana] (15-09-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana restaurada.] (17-09-2015)
 • MARTÍNEZ MONTÉS, José Luis (14-08-2016)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 16-08-2016
23 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 41 Visitants: 41 Usuaris: 0