Paquito (1) - Parròquia de Sant Cristòfol - RIBESALBES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1572)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 28
Altura del bronze 22
Vora 3
Pes aproximat (en quilos) 13
Any fosa 1878
Descripció Té al mig unes inscripcions incises, afegides l'any 1938 quan la donaren a la parròquia. Aquestes inscripcions indiquen el nom del donant i la data: "DONATIVO DE D. VICENTE / VILAR NEGRE AÑO 1938". Al mig peu trobem el nom de la campana i el lloc on estava ubicada abans de donar-la a la parròquia: "PAQUITO FABRICA DE STA ELENA RIBESALBES AÑO 1878".
Terç (T) (2 cordons)
(03) (creu) (Incís) MP
Mig (M) (03) (Creu amb pedestal entre dos sargantanes)
(06) "DONATIVO DE D. VICENTE / VILAR NEGRE AÑO 1938"
Mig peu (MP) (cordó)
"PAQUITO FABRICA DE STA ELENA RIBESALBES AÑO 1878"
(2 cordó)
Peu (cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Usos civils quan estava a la fàbrica. Entre 1938 i 1949 es va fer servir per a tot tipus de tocs religiosos.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús
Estat original Estava ubicada a la fàbrica de ceràmica de Santa Elena. Quan va ser donada a la parròquia es va adaptar als usos religiosos, modificant per tant la instal·lació de la campana.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La batallera està atornillada, per tant no és l'original.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1878 per a la fàbrica de ceràmica de Santa Elena, ubicada a Ribesalbes. L'any 1938 va ser donada a la parròquia i el donant va fer gravar les inscripcions incises de la campana. La primera documentació, de l'any 1971 va permetre documentar l'estat previ a la mecanització. Aquesta es va portar a terme pocs anys després per la foneria de Salvador Manclús. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro i es va dotar a la campana amb motor de vol continu.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor de vol continu per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instalación es original y debe ser conservada para proteger la sonoridad y otros valores culturales. Cualquier mecanización deberá conservar estas cualidades, reproducir los toques tradicionales y
Notes La inscripció incisa és molt posterior a la fabricació - interessant pel seu orige civil i la posterior reutilització. Sala de campanes

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc [Primera documentació] (11-12-1971)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (08-06-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
14 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0