Salvador (1) - Castell - BENABARRE / BENAVARRI (ARAGÓN)

(Referència 1593)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 40
Altura del bronze 35
Pes aproximat 37
Any fosa 1701
Descripció La campana té una senzilla inscripció en llatí al terç: "+SALVATOR❖M(VN)DI❖SALVANOS". Algunes lletres no es poden llegir perquè es perderen durant una soldadura cassolana. La inscripció es tradueix així: "+SALVADOR DEL MÓN SALVEU-NOS". Aquesta recull una invocació a Jesús baix l'advocació del Salvador. Al mig peu, repartida entre la creu, està la data de fosa: "I7 / 0I".
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
"+SALVATOR❖M(VN)DI❖SALVANOS"
(2 cordons)
Mig (M) (06) "I7" (Creu amb pedestal) "0I"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic exclusivament manual per mitjà d'un corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic.
Truja Fusta original.
Estat anterior Disposava d'una corda al batall per repicar-la manualment.
Estat actual Regular - campana fixa. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta (pensada per a una campana fixa i de repic), així com els ferratges que es fixen per mitjà de diverses falques i el batall original. No té rodaments ni cap altre accessori pensat per al seu moviment.
Mecanismes de toc (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1701 per un fonedor anònim, segurament pel trencament d'una campana més antiga. La instal·lació que té sembla antiga perquè utilitza diverses falques. La batallera es va trencar fa temps perquè utilitza també falques per fixar la postissa. Entorn de l'any 2013 la mecanitzaren amb electromall monofàsic.
Propostes La campana sols s'ha tocat de forma repicada i en conseqüència la instal·lació tradicional s'ha adequat a aquesta necessitat. Per aquest motiu cal descartar qualsevol intent de mecanització o canvi d'instal·lació orientats alterar aquest ús tradicional. La instal·lació s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra perquè tots els elements que la formen (truja, ferratges i batall) són testimonis de l'ús de la campana al llarg dels segles.

Aquesta idea es deu traduir en la conservació de la instal·lació i la seua restauració. Sols es podran canviar els elements que no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre es substituiran per altres de formes semblants als tradicionals.
Protecció Protecció genèrica per formar part d'un immoble protegit amb la categoria de BIC (Castell de Benavarre / Benavarri).
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Campana mal orientada (creu cap a dins)

Autors de la documentació

 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (18-09-1984)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (27-10-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-11-2018
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 07-03-2021
  Convertir a PDF